dsc_3351

 

U subotu 12. studenoga 2016. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je promocija sveučilišnih prvostupnika Odjela za povijest, psihologiju i sociologiju i magistara Odjela za povijest.

dsc_8827

Svečanoj promociji prisustvovao je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektor za znanost prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin.

dsc_3383

Uz mnogobrojne članove obitelji i prijatelje svečanoj promociji prvostupnika i magistara prisustvovali su također pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivan Majnarić, pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak, zamjenik pročelnika Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić i pročelnik Odjela za komunikologiju
izv. prof. dr. sc. Jerko Valković, u ime pročelnice Odjala za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk, profesori i zaposlenici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

dsc_3408 

Svečanost je dodatno uljepšao i Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je učinio ovaj događaj posebnim, izvevši skladbe Samo Bog je ljubav moja i Dona nobis pacem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zborom je ravnala maestra Franka Umiljanović Zorić.

 dsc_3347

 

Molitvu na početku svečanog akademskog čina dodjele provstupničkih i magistarskih diploma predvodio je vlč. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan: Svemogući i milosrdni Bože, izvore svake mudrosti i znanja, zahvaljujemo ti za današnje studente slavljenike, za njihove obitelji i za našu sveučilišnu zajednicu. Svima nama budi oslonac na životnome putu. Prati korake naših diplomiranih da uvijek i svagdje daju dobro svjedočanstvo tvoje nesebične ljubavi među ljudima.

dsc_8859

Rektor Tanjić  je studente i njihove roditelje, prijatelje i rodbinu pozdravio i ohrabrio za sve ono što će još uslijedit u nastavku školovanja, traženju zaposlenja i općenito životnim preprekama s kojima će se susretati te je tako istaknuo:

Moja zahvalnost i čestitka u ovom slavlju ponajprije je upućena vama, uskoro, prve magistre povijesti i naši prvostupnici. Siguran sam da mi nitko neće zamjeriti ako na poseban način danas istaknem naše magistre povijesti. Njih je pet, još je dvoje studenata uspjelo završiti diplomski studij u, za ovu proslavu predviđenom, roku, ali nisu mogli biti s nama. Njima će se uskoro pridružiti i drugi.

dsc_9008

Nadalje, rektor Tanjić u svome govoru posebice je zahvalio studentima koji su obranili svoje magistarske radove kao studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta:

To je prva generacija naših studenata koji su bili i zauvijek će ostati dio našeg Sveučilišta. Tu su od njegovog početka i Sveučilište je i samo raslo s njima. U njihovom napretku, naporu, rastu u spoznajama, u današnjim diplomama ogleda se i rast našega Sveučilišta. Zato sam danas na poseban način ponosan na vas i želim vam zahvaliti na svemu čime ste vi i nas izgrađivali.

dsc_8926

Studentima i svim prisutnima se obratila i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič riječima:

Dragi studenti, vaša su imena ispisana na diplomama koje ćete uskoro primiti.

Ukupno ima 103 diplome, 103 mladih koji mogu uz svoje ime staviti i akademski naziv. Danas ćemo promovirati 21 sveučilišnog prvostupnika povijesti, 41 sveučilišnog prvostupnika psihologije, 34 sveučilišna prvostupnika sociologije i prvih 7 magistara povijesti.

To su vaše diplome i samo vi znate koliko ste radili, čitali, pisali, razmišljali, brojili seminare i kolokvije, računali bodove, kao i izostanke. Sigurno je bilo puno strepnji, ali vjerujem i puno radosti. Sigurno su se neki od vas i začudili što su ipak uspjeli napraviti nešto što nisu vjerovali da je moguće. Nadišli su svoje vlastite granice i to je veliki uspjeh, ne samo njihov nego i naš.

dsc_0027

Prorektorica Sabotič svoj je govor završila riječima:

Hrvatsko katoličko sveučilište nije samo mjesto obrazovanja gdje se uči misliti, propitivati stvarnost, tražiti istinu, već i mjesto odgoja za dobro i za lijepo kao i mjesto prijateljstva i ljubavi. Često studenti spominju da se u okrilju Sveučilišta osjećaju kao kod kuće, da nisu brojevi, već osobe. Doista smo ponosni na to i iskrena nam je želja da to zadržimo i da budemo živa akademska zajednica, rasadište gdje se rađaju i nastaju budući intelektualci, obnovitelji i graditelji naše Domovine.

O plodovima ovoga Sveučilišta će najviše svjedočiti magistri povijesti s kojima se zapravo danas i rastajemo. Bili smo zajedno nekoliko godina, a sada je došlo vrijeme da gradite svoje živote. Idite i postanite ono na što ste pozvani. 

S nama je ostala većina sveučilišnih prvostupnika, i dalje su studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Neka vas ova diploma i promocija ohrabri da ustrajete u radu kako bismo se uskoro ponovno vidjeli u još radosnijem trenutku za vas, s diplomom magistra u ruci.

 dsc_9073

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u svom pozdravnom govoru izručio je pozdrave našeg Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića te istaknuo:

Znamo dobro da su nastava i sveučilišni život više od pohađanja predavanja, vježba i ispunjavanja obveza. Oni su život u svoj ljepoti i izazovima; uzajamno primanje i davanje, u kojemu Sveučilište prati studente.

Upravo se to uzajamno darivanje vidi i u ovome činu promocije, u izražaju geste davanja diplome. Studenti i profesori na stanovit su način živjeli tu uzajamnost života koja postaje vidljivom u dokumentu diplome, u izvanjskome okviru koji danas sažima vrijednosti blizine i odgovornosti, počevši od istaknutoga imena studentice ili studenta pa do geste ispruženih ruku, pogleda i zajedništva profesora i studenata.

U naravi Sveučilišta je ponuda prijedloga formacije, oblikovanja i izgradnje osobnosti. Sveučilište nisu samo akademska predavanja, premda na njih prvo pomislimo i ona u sebi trebaju odražavati težišta sveučilišnoga života. Sveučilište odgovara na čežnju ljudskoga bića i nudi otvorenost pogleda, nudi širinu, ali ne raspršenu širinu, nego omogućuje prepoznavanje središta, omogućuje vidjeti stožer oko kojega se gradi i oko kojega se sve okreće (ad unum vertere – universitas).

Sveučilište omogućuje sustavnost, traži redovitost i ustrajnost, uči pokretanju inicijativa, izabiranje u odgovornosti, ali ponajviše traži uzajamnost, interaktivnost, raspoloživost studenata i nastavnika te nadasve – povjerenje. U tome ne nedostaju trenutci raznih kušnja i kriza, a njih treba vrjednovati u svjetlu radosnih iskustava kakvo je današnje.

dsc_9092

Jednostavna gesta: dati diplomu i primiti diplomu. Cijeli naš život stane u taj susret međusobnoga davanja i primanja. Između njih je osmijeh, poneka riječ, zagrljaj ili čestitarska šutnja koju razumije srce, a u svemu sjaji – zahvalnost.

Zahvaljujemo Bogu za vas. A vi budite uvijek svjesni da primate diplomu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Svojim ponašanjem, daljnjom marljivošću u studiju, na raznim mjestima na koja vas vodi Gospodin, svjedočite vrijednosti koje – uz sve naše ljudske slabosti – odražava hrvatsko i katoličko ime sveučilišta.

dsc_0001

Osim diploma koje su prvostupnici dobili, dodijeljena su priznanja za najbolji uspjeh u tijekom preddiplomskih studija povijesti, psihologije i sociologije te diplomskog sveučilišnog studija povijesti.

dsc_9979

Najbolji uspjeh tijekom sveučilišnog preddiplomskog sveučilišnog studija povijesti ostvario je student Tomislav Smolčić s težinskim prosjekom 4,679, na Odjelu za psihologiju najbolji rezultat ostvario je student Jakov Čičko s težinskim prosjekom 4,764, dok je na Odjelu za sociologiju najbolji uspjeh ostvarila studentica Doris Lepoša s težinskim prosjekom 4,271. Među magistrama najbolji uspjeh tijekom sveučilišnog diplomskog sveučilišnog studija povijesti, usmjerenje Suvremena povijest, ostvarila je studentica Marija Rotim s težinskim prosjekom 4,834, a na usmjerenju Stari vijek i srednji vijek, studentica Ružica Dadić s težinskim prosjekom 4,669.

Po završetku svečanosti upriličeno je zajedničko fotografiranje studenata i profesora nakon kojeg je uslijedilo prigodno druženje s obiteljima naših prvostupnika i magistara.

dsc_0054

 

Hrvatsko katoličko sveučilište