U četvrtak 17. svibnja održana je treća tribina u organizaciji Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta na kojoj su akademik Ferdo Bašić, profesur emeritus s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i teolog dr. sc. Đurica Pardon, znanstveni suradnik i župnik iz Punitovaca progovorili o enciklici pape Franje Laudato si’ s posebnim osvrtom na problematiku tla i teologiju zemlje.

            Akademik Bašić je naznačio kako su tloznanstvenici s oduševljenjem prihvatili papinu encikliku koja jasno progovara o važnosti i očuvanju tla. Oni encikliku vide kao podršku. U svome vrlo zanimljivome izlaganju pred pedesetak studenata, profesora i gostiju istaknuo je značaj i važnost očuvanja tla za čitav svijet (opskrba hranom, bioraznolikost, promjene klime, opustinjavanje) i osvrnuo se na svoj dugogodišnji rad u očuvanju i istraživanju tla u Hrvatskoj i svijetu. Citirajući papin dokument nekoliko puta istaknuo je kako je sama enciklika, ali i odnos teologije i tloznanosti koji se uočava na primjeru teologa dr. sc. Đurice Pardona, sjajan primjer interdisciplinarnog nastojanja u očuvanju tla.

            Dr. sc. Pardon je naglasio kako je glavni ključ za čitanje ovoga dokumenta problematika teologije zemlje. Polazeći od tumačenja Biblije dr. sc. Pardon je naglasio kako su temeljni biblijski odnosi Bog-zemlja-čovjek te kako su ljudi ovisni od zemlje. Naime, dr. sc. Pardon je napomenuo kako je zemlja naš zajednički dom, kako se najveće zlo sužanjstva izraelskog naroda sastojalo u odvojenosti od zemlje te kako je važnost zemlje istaknuo i sam Isus Krist koji se „uzemljio“. Put prema rješenju ekološke krize teolog Pardon vidi u teologiji zemlje.

            Nakon nadahnutih i vrlo instruktivnih predavanja uslijedila je poduža diskusija u kojoj su se rasvijetlile glavne ideje koje su izlagači prikazali.