U četvrtak 22. ožujka 2018. u dvorani “Blaženi ALojzije kard. Stepinac” održana je prva teološka tribina na temu papinske enciklike Laudato sì. O brizi za zajednički dom.

Gosti tribine bili su prof. dr. sc. Ivica Prga s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ivan Šverko, predavač na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Predavači su enciklici pristupili s makroekonomskog i financijskog gledišta.

Prof. Prga je u svom izlaganju u fokus stavio pitanje na kojem inzistira enciklika kada govori o bankarskom sustavu i tržišnoj ekonomiji. Naime postavlja se pitanje može li se o bankama i tržištu govoriti u kategorijama vrijednosti? Prof. Prga smatra da bankarski sustav nije kompatibilan s vrijednostima, već da je to zadaća političko-gospodarskog modela. Naime prof. Prga drži kako liberalnoj doktrini nisu imanentna pitanja jednakosti, socijalne pravednosti i solidarnosti. O tome bi računa trebala voditi država i ispravljati nepravilnosti koje se javljaju na tržištu.

Drugi dio svog izlaganja prof. Prga je posvetio pitanju suvremenog neoliberalizma za kojeg kaže kako djeluje kao globalni um. Taj globalni um ima svoje instrumente preko kojih djeluje, a to su Međunarodni monetarni fond (MMF), burze i banke. Upravo to su alati kojima se podupiru i kontroliraju vlade država i tako izravno utječu na njihove politike. U tom smislu završava neutralnost banaka u odnosu na države u kojima posluju. Upravo to je segment kojeg je dobro uočio i Papa u ovoj enciklici.

Drugi izlagač, dr. Šverko, osvrnuo se na stajalište enciklike prema kojoj spašavanje banaka po svaku cijenu, a bez čvrste opredijeljenosti za preispitivanjem i reformom cijelog sustava, samo dodatno potvrđuje apsolutnu moć financijskog sustava koji nema budućnosti. Prema enciklici takav način samo generira nove krize.

Dr. Šverko ne smatra da se sanacija banaka radi pod svaku cijenu, nego po jasno utvrđenim i definiranim kriterijima. Osim toga, za razliku od enciklike, dr. Šverko drži kako financijski sustav ima budućnost, jer financijski sustavi postoje već stoljećima i svakim danom su sve kompleksniji.

Dr. Šverko se, jednako kao i prof. Prga, osvrnuo na pitanje odnosa vrijednosti u tržišnoj ekonomiji. Složio se s prof. Prgom kako brigu o socijalnoj pravdi treba preuzeti politika, odnosno država, a ne gospodarstvenici.

Izlaganje dvojice predavača izazvalo je zanimljivu i kvalitetnu raspravu.