Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu, 17. travnja 2019. održana je duhovna priprava za Vazmeno trodnevlje za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta. Duhovnu pripravu predvodio je vlč. mr. Milan Dančuo, asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima u Sveučilišnoj kapeli predstavio je predvoditelja duhovne priprave i naglasio njenu važnost rekavši: „Znam da imamo u ovim danima puno obaveza, kako na Sveučilištu tako i kod kuće, ali vjerujem da je za istinsko iskustvo Vazmenog trodnevlja najbolja i najvažnija naša duhovna priprava“.
Vlč. mr. Milan Dančuo u duhovnoj pripravi govorio je o povijesnom razvoju liturgijskih običaja vezanih uz Vazmeno trodnevlje od najranijih dana kršćanstva, povezavši simboliku Velikog četvrtka, petka, subote i Uskrsa s osobnim doživljajem i važnosti za život svakoga čovjeka.
„Kristova smrt donosi novi smisao u naš osobni život, a smisao slavlja Uskrsa postati je dio nove božanske stvarnosti. Iščekivanje, tišina i duhovna priprema kroz Veliki tjedan važni su jer bez toga u trenutku uskrsnuća ostajemo nedorečeni. Isusovu muku i smrt moramo pratiti u duhovnom miru i kontemplaciji vlastitog života kako bismo doživjeli puninu njegova uskrsnuća. Razumjeti i utonuti u veliko Kristovo vazmeno otajstvo znači da ono što slavimo treba postati kriterij za naš život i našu kršćansku ljubav. Ako želimo da Kristov Uskrs postane i naš Uskrs, moramo ga živjeti cijeloga života“, u duhovnoj pripravi poručio je vlč. mr. Milan Dančuo.