Proslavljajući stotu godišnjicu od svog osnutka, Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. u Lublinu u Poljskoj bilo je od 24. do 26. svibnja 2018. domaćin godišnje skupštine Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE) na kojoj je sudjelovao i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Tema ovogodišnje skupštine bio je „Katolički odgoj i društveno humanističke znanosti“.

Skupštinu su svojim pozdravnim govorima otvorili Antoni Dębiński, rektor Katoličkog sveučilišta u Lublinu, profesor Thierry Magnin, predsjednik FUCE, nadbiskup Salvatore Pennacchio, apostolski nuncij u Poljskoj te nadbiskup Stanisław Budzik, Veliki kancelar Katoličkog sveučilišta u Lublinu. Generalnoj skupštini nazočili su rektori, prorektori i predstavnici europskih katoličkih sveučilišta iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Španjolske, Irske, Poljske, Slovačke, Ukrajine , Mađarske, Italije, Gruzije i Libanona.

Generalnu skupštinu u četvrtak 24. svibnja 2018. otvorio je Fr. Bruno-Marie Duffé, tajnik Kongregacije za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja pri Svetoj stolici.

Fr. Bruno-Marie Duffé, tajnik Kongregacije za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja pri Svetoj stolici

 

U petak 25. svibnja 2018. zasjedanje je započelo predavanjem „Nužnost procjene vrijednosti društveno humanističkih znanosti. Kako katolički odgoj može pomoći znanstvenicima u njihovom osposobljavanju i samoprocjeni“ koje je održala profesorica  Agnieszka Lekka-Kowalik s Katoličkog sveučilišta Ivan Pavao II u Lublinu. Nakon predavanja održan je okrugli stol „Katolički odgoj i značenje rada: u potrazi za poslom“. Čelnicima katoličkih sveučilišta na konferenciji pridružili su i studenti Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Katoličkog sveučilišta u Lublinu. S našeg Sveučilišta putem Skypa sudjelovale su studentice Mirela Lončar i Paula Vuković s Odjela za povijest kojima je podršku pružila prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič. Studenti su, između ostalih tema, razgovarali s čelnicima katoličkih sveučilišta o mogućnostima koje sveučilišta pružaju, s osobitim naglaskom na zapošljavanje.


U popodnevnim satima održana su još dva predavanja. Profesor Khalil Chalfoun, rektor Université La Sagesse iz Libanona, održao je predavanje „Katolički odgoj: obrazovanje i mirotvorstvo“, dok je profesor Stanislas Košč s Katoličkog sveučilišta u Ružemberoku u Slovačkoj održao predavanje „Kršćanski humanizam u dijalogu: izazov za katolička sveučilišta“.

U subotu 26. svibnja 2018. doneseni su zaključci generalne skupštine o budućim planovima razvoja Federacije. Na generalnoj skupštini rektor Tanjić i profesor Grégory Woimbée, prorektor s Katoličkog sveučilišta Tolouse u Francuskoj,  izabrani su izaslanicima Europske federacije katoličkih sveučilišta za Međunarodnu federaciju katoličkih sveučilišta (FIUC).
Nakon skupštine sudionici su imali prigode razgledati Lublin i lublinski kraj tragom svetog Ivana Pavla II.

Fotografije: Tomasz Koryszko/KUL