U okviru projekta “Razvoj novog modela stjecanja kliničkih vještina provedbom stručne prakse na studiju sestrinstva” ukupne vrijednosti 3.387.404,22 kn koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, održane su edukacije za medicinske sestre i tehničare koji će biti mentori studentima sestrinstva na stručnoj praksi. Osim u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice studenti će ove godine po prvi puta stručnu praksu obavljati izvan Zagreba i to u Općoj bolnici u Karlovcu te u Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku.

Održane su dvije edukacije: jedna u ponedjeljak 14. lipnja 2021. putem Zooma za mentore iz KBC Sestre milosrdnice i Karlovca, a druga u srijedu 16. lipnja 2021. uživo u Sisku. Oba puta okupljene je na početku pozdravila pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak i objasnila provedbu stručne prakse na studiju sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Dr. sc. Snježana Mališa s Odjela za komunikologiju održala je predavanje o ulozi i važnosti mentora u procesu oblikovanja kompetencija studenata sestrinstva, a asistentica s Odjela za komunikologiju Matea Vidulić, mag. comm. o asertivnoj komunikaciji i aktivnom slušanju. Vesna Mijoč, mag. med. techn. s Odjela za sestrinstvo upoznala je mentore sa znanjem i vještinama koje su studenti do sada stekli na nastavi i u novoopremljenom Kabinetu vještina, ali i sve ono što se na praksi od njih očekuje.

Edukacija u Sisku bila je prilika za posjet Srednjoj školi Viktorovac gdje su se prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović i predavačice susreli s ravnateljicom Koraljkom Porić. U toj se školi obrazuju medicinske sestre i tehničari opće njege pa je uručena donacija Priručnika za vježbe iz opće mikrobiologije i predstavio se studij Sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Važno je napomenuti kako je 30 studenata svoju stručnu praksu započelo već 14. lipnja u KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu, a 21. lipnja 15 ih odlazi u Karlovac i 15 u Sisak. Za studente je osiguran prijevoz i smještaj u Karlovcu i Sisku, a sada ih već i mentori nestrpljivo iščekuju. Želimo im puno sreće i uspjeha na radilištima, a radujemo se i novim susretima s mentorima na edukacijama u budućnosti!