Dana 15. studenog 2019. godine u Sisku i Hrvatskoj Dubici održan je znanstveni skup Antemurale Christianitatis – Crkva i društvo na području Središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća u organizaciji Sisačke biskupije, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Deset izlaganja, organiziranih u tri sekcije, približilo je čitateljima događaje i kontekst vezan uz pismo pape Lava X. hrvatskom banu i vesprimskom biskupu Petru Berislaviću 1519. godine u kojem je Hrvatska oslovljena kao Predziđe kršćanstva. Uz sudionike s niza znanstvenih i nastavnih institucija, poput Hrvatskog instituta za povijest i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, svoje je radove izložilo i četvero nastavnika Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, od kojih su neki sudjelovali i u Organizacijskom odboru skupa.
Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez održao je izlaganje pod naslovom „Bitke na „gazovima Zrinskih“ na rijeci Uni tijekom osmoga i početkom devetoga desetljeća 15. stoljeća“, izv. prof. dr. sc. Ivan Majnarić govorio je o temi „Ad obedientiam domini Turci se dedisse … : Kraljevina Hrvatska na kraju 15. i na početku 16. stoljeća“, doc. dr. sc. Valentina Janković o temi „Campus Zagrabiensis u spisima i dokumentima iz vremena banovanja Petra Berislavića“, a dr. sc. Tomislav Matić o temi „Porijeklo termina „Antemurale Christianitatis“ u kontekstu protosmanske propagande 15. stoljeća“.

Tekst: dr. sc. Tomislav Matić
Fotografije: Sisačka biskupija

Više o skupu dostupno je na mrežnim stranicama Sisačke biskupije: Znanstveni skup „Antemurale Christianitatis – Crkva i društvo na području Središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća“