U subotu 18. prosinca 2021. održan je u organizaciji Hrvatskog društva za ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji pri Hrvatskom liječničkom zboru i Medicinskog fakultet Hrvatskog katoličkog sveučilišta webinar “Ultrazvučna dijagnostika i liječenje anomalija urogenitalnog sustava”. 

„Antenatalna i postnatalna dijagnostika anomalija urogenitalnog sustava, konzervativno i operativno liječenje, histopatoloąka dijagnostika teme se kojima se bavio webinar.  S obzirom na pandemijske uvjete webinar smo organizirali online kako bismo i u ovim uvjetima i dalje prenosili i rasli u znanju i novim spoznajama. Webinar je bio namijenjen specijalizantima i specijalistima ginekologije i porodništva i pedijatrije,  neonatologije i dječje kirurgije te naglašava iznimnu važnost  rane dijagnostike ovih specifičnih anomalija“ – rekla u ime organizatora izv. prof. prim. dr. sc. Ingrid Marton, dr. med., predsjednica Hrvatskog društva za ultrazvuk u ginekologiji pri Hrvatskom liječničkom zboru. 

Na webinaru su sudjelovali istaknuti stručnjaci te održali predavanja: 

Razvojne anomalije urogenitalnog sustava – doc. prim. dr. sc. Ivanka Bekavac Vlatković, dr. med. i prof. prim. dr. sc. Berivoj Mišković, dr. med.
Hidronefroza fetusa: kriteriji, pristup, prognoza – prim. mr. sc. Tomislav Hafner, dr. med. 
Plodova voda: dijagnostički i prognostički kriterij – izv. prof. prim. dr. sc. Vesna Elveđi-Gašparović, dr. med.
Sy. Potter: dijagnostika i prognoza – izv. prof. prim. dr. sc. Željko Duić, dr. med. 
Anomalije genitalnog trakta – izv. prof. dr. sc. Tea Štimac, dr. med.
Medikolegane i etičke dileme – prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek, dr. med.
Klotrimazol u trudnoći – prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med. (sponzorirano predavanje tvrtke Bayer)
Zbrinjavanje i liječenje novorođenčeta s urogenitalnim anomalijama – Elizabeta Ozimec, dr. med.
Pedijatrijski management urogenitalnih anomalija – prim. dr. Martin Ćuk, dr. med. Predavanje je dostupno na poveznici video
Indikacije za kirurško liječenje anomalija urogenitalnog sustava – dr. sc. Dino Papeš, dr. med.
Histopatološki prikaz i definitivna dijagnoza najčešćih anomalija urogenitalnog sustava – doc. dr. sc. Monika Ulamec, dr. med. Predavanje je dostupno na poveznici video 

Nakon webinara održana je godišnja Skupština Hrvatskog društva za ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Neka od predavanja bit će uskoro dostupna i na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta te na  mrežnoj stranici webinara.