Prvi susret ravnatelja katoličkih škola i katoličkih školskih centara

Prvi susret ravnatelja katoličkih škola i katoličkih školskih centara

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je u petak 17. travnja 2015. prvi susret ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i ravnatelja katoličkih školskih centara u Bosni i Hercegovini.

Svetu misu predvodio je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski i promicatelj Sustava katoličkih škola za Europu.

Svetu misu predvodio je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski i promicatelj Sustava katoličkih škola za Europu.

Susret je započeo zajedničkom svetom misom koju je predvodio pomoćni vrhbosanski biskup i promicatelj Sustava katoličkih škola za Europu Pero Sudar uz koncelebraciju rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića i prisutnih svećenika ravnatelja katoličkih školama i školskih centara.

U prigodnoj homiliji mons. Sudar je naglasio kako danas hrvatskom narodu, Crkvi, cijelom svijetu treba mudrih, razboritih ljudi koji daju prednost duhovnome, koji u svagdanjem životu traže mjesto za Boga, koji u događajima u kojima sudjeluju, u kojima odlučuju ostavljaju prostor za djelovanje duha. Istaknuvši odgojiteljsku ulogu katoličkih škola biskup Sudar se upitao: „Može li iz katoličkih škola, može li s ovog sveučilišta i našim zalaganjem, i našom žrtvom i našom spremnošću rađati sjeme za ozdravljenje, mogu li izlaziti apostoli? Oni koji će u društvu činiti ono što mi ne možemo. Zasigurno, mogu, trebaju, ali snagom Isusove milosti, snagom vjere u uskrsnuće. Za tu vjeru nama i svima onima koji se trude oko dobra u čovjeku, a ono postaje trudom oko dobra u sebi želimo, molimo milost Božje mudrosti, milost vjere da se isplati i onda kad mi ne vidimo nikakvih plodova, da se život rađa umirući. To je temeljna poruka Isusovog uskrsnuća, ali i naše vjere u naše uskrsnuće.“ Svetu misu pjevanjem su uljepšale studentice HKS-a.

Posjet Sveučilišnoj knjižnici

Posjet Sveučilišnoj knjižnici

Nakon mise u sveučilišnoj kapeli, sudionici susreta imali su prilike razgledati radne prostore samoga sveučilišta.

S. Mandica Starčević, s. Mihaela Dumbović i s. Elizabeta Peršić

S. Mandica Starčević, s. Mihaela Dumbović i s. Elizabeta Peršić

 

Rektor Tanjić upoznaje sudionike susreta s radom  i planovima razvoja HKS-a.

Rektor Tanjić upoznaje sudionike susreta s radom i planovima razvoja HKS-a.

Uslijedio je susret u dvorani „Blaženi Alojzije kardinal Stepinac“ susret je otvorio rektor Tanjić, zahvalivši svima koji su se odazvali pozivu našeg Sveučilišta.

Pomoćni vrhbosanski biskup i promicatelj Sustava katoličkih škola za Europu Pero Sudar

Pomoćni vrhbosanski biskup i promicatelj Sustava katoličkih škola za Europu Pero Sudar

Skup je pozdravio i mons. Sudar. „Povezivanje na svim razinama, posebno ovoj odgojno-obrazovnoj je doista nužno. Ovakvi susreti su jako važni.“- rekao je biskup, te predložio da se možda jednom godišnje uvede susret djelatnika ili barem ravnatelja, direktora i pedagoga katoličkih škola i katoličkih školskih centara. Ukratko je predstavio sustav katoličkih škola i školskih centara u Bosni i Hercegovini od četrnaest škola i sedam katoličkih školskih centara koje pohađa oko 5000 učenika, no nisu svi katolici. Temeljna ideja i specifičnost nastave u katoličkim školama je da posreduju nadnaravno. „Mislim da je to ono što današnjem obrazovanju, napose odgoju nedostaje. Ako nema te vertikale na kojoj će počivati cijela mreža ljudskosti, onda se ta mreža ruši. Dakle, to bi trebala biti posebnost, specifičnost katoličkih škola i odgoja ispred obrazovanja, ako nema odgoja onda je obrazovanje jako u opasnosti“-  upozorio je biskup Sudar.

Sudionike susreta pozdravila je  voditeljica Nacionalnog ureda Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje Ivana Petrak koja  naglasila je važnost suradnje između katoličkih osnovnih i srednjih škola i HKS-a, posebice u vidu prakse koju bi studenti HKS-a mogli provoditi u katoličkim školama. Također je istaknula, kako bi bilo dobro u budućnosti na HKS-u omogućiti školovanje učitelja za primarno obrazovanje ili nekih drugih predmeta koji bi onda mogli nastaviti rad u katoličkim osnovnim i srednjim školama.

Rektor Tanjić je okupljenim sudionicima predstavio Sveučilište i iznio podatak da od 438 studenata 68 njih dolazi iz katoličkih škola. Najzastupljenije su Nadbiskupska klasična gimnazija iz Zagreba i Ženska opća gimnazija iz Zagreba.

Dr. sc. Krunoslav Novak predstavio je novoosnovani Odjel komunikologije.

Dr. sc. Krunoslav Novak predstavio je novoosnovani Odjel komunikologije.

Prorektori odnosno pročelnici su sudionicima susreta predstavili studijske Odjele našeg Sveučilišta. Studij povijesti predstavila je prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič koja je između ostalog istaknula i vrijednosti odgoja i katoličkog identiteta koji se, u duhu Apostolske konstitucije Ex corde Ecclesiae,  želi prenijeti studentima. Studij psihologije predstavila je pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Marija Šakić Velić, studij sociologije prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje, a novoosnovani Odjel za komunikologiju dr. sc. Krunoslav Novak.  

U posljednjem dijelu susreta ravnatelji su izmijenili svoja iskustva. Razgovaralo se i o zajedničkim budućim projektima te što Hrvatsko katoličko sveučilište može ponuditi katoličkim školama i kako može sudjelovati u organizaciji nastave i specijalističkih studija, u predavanjima ili stručnom usavršavanju njihovih djelatnika.

Tekst i fotografije: Suzana Obrovac Lipar i Marija Belošević 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište