Prvi međunarodni znanstveno-stručni skup Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao se 7. i 8. prosinca 2017. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je zaštita i promicanje dobrobiti djece, mladih i obitelji.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, zahvalivši predavačima na prihvaćanju poziva i na njihovom znanstvenom doprinosu temi Skupa. Pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk također je zahvalila svim prisutnim, naglasivši: “Nadamo se da će se kroz veliki broj predavanja, simpozija, radionica i drugih oblika sudjelovanja otvoriti niz aktualnih pitanja, ali također da će se i ponuditi neka rješenja koja će biti u korist daljnjeg rasta i razvoja naših mladih i njihovog života u Hrvatskoj.”

U ime predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović Skupu je nazočila  Renata Margaretić Urlić, savjetnica Predsjednice za društvene djelatnosti i mlade, koja je pozdravila cijenjeni skup, zahvalila organizatorima na ideji za temu Skupa i važnost teme za hrvatsko društvo.

Na skupu je 230 aktivnih sudionika samostalno ili u koautorstvu prijavilo 142 izlaganja. Ponosno vam mogu reći da, iako se skup organizira prvi put, velik broj izlaganja ukazuje na značajan odaziv kolegica i kolega iz znanstvene zajednice i prakse. Odmah im ovdje želim i zahvaliti jer su prepoznali važnost i značaj teme skupa te svoj rad odlučili prikazati na našem skupu. Program skupa sastoji se od 2 plenarana izlaganja, 1 pozvanog mrežnog seminara, 9 simpozija, 7 sekcija usmenih izlaganja, 30 poster izlaganja, 2 okrugla stola i 10 radionica. Posebno me raduje da su se aktivnom sudjelovanju odazvali kolegice i kolege iz inozemstva. Poseban doprinos skupu dat će tri istaknute znanstvenice – prof. dr. sc. Nansook Park i dr. sc. Kristin Anderson Moore iz Sjedinjenih Američkih Država – koje su svojim znanstvenoistraživačkim radom značajno unaprijedile spoznaje o središnjoj temi skupa te prof. dr. sc. Josefa Juana Amelia Rodrigo López iz Španjolske, jedna od osnivačica Europske asocijacije za razvojnu psihologiju – rekla je predsjednica Programskog odbora doc. dr. sc. Marina Merkaš s Odjela za psihologiju HKS-a te nastavila:  Skup je rezultat zajedničkog rada svih članova Programskog i Organizacijskog odbora, uz pomoć djelatnika, službi i studenata psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kojima iskreno zahvaljujemo na iznimnoj suradnji i prednosti u organizaciji skupa. Posebno zahvaljujem Barbari Brdovčak, predsjednici Organizacijskog odbora skupa, na radu i trudu oko organizacije skupa. Zahvaljujem i Upravi Sveučilišta na čelu s Rektorom te prošlim pročelnicama Odjela za psihologiju, doc. dr. sc. Mariji Šakić Velić i doc. dr. sc. Ivani Vrselja, što su podržali nastojanja u osmišljavanju iznimno kvalitetnog i bogatog programa skupa. – zaključila je Predsjednica Programskog odbora doc. dr. sc. Marina Merkaš i zaželjela svim prisutnima ugodan boravak na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Još ne mogu vjerovati da stojim ovdje pred vama nakon gotovo godinu dana svakodnevnih priprema za početak ovog skupa i ne mogu opisati koliko uzbuđenje i sreću trenutno osjećam. Put do ovoga nije bio nimalo lagan, ali sada kada ovdje stojim znam da se isplatio sav trud koji je uložen. Htjela bih se zahvaliti svim svojim kolegama koji su marljivim trudom i radom radili na pripremi skupa te volonterima koji nam pomažu da sve organizacijske zahtjeve tijekom skupa što lakše savladamo. Uz to, posebna hvala svima vama što ste prijavom svojih izlaganja te prijavom za sudjelovanje na skupu odlučili podržati ovaj skup i pružiti nam podršku na samom početku tradicije održavanja skupova Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Brojka od preko 500 registriranih sudionika za nas je iznad svih očekivanja i daje nam potvrdu da smo na pravom putu. – istaknula je u svome govoru Predsjednica Organizacijskog odbora Barbara Brdovčak, mag. psych.

Na simpozijima, okruglim stoovima, radionicama, izlaganjima obrađivala su se razna tematska područja kao što su rani razvoj i podrška roditeljstvu, rizični i zaštitni čimbenici razvoja, uloga obiteljskih i bliskih odnosa u razvoju, mladi na tržištu rada, djeca i obitelji koje žive u riziku i nepovoljnim životnim okolnostima, razvoj otpornosti pojedinca, savjetodavni i terapijski rad s djecom, mladima i obiteljima, programi i politike usmjereni unaprjeđenju njihove dobrobiti i trendovi i perspektive demografskog razvoja u Hrvatskoj.

Tijekom dva dana održavanja Skupa održana su dva pozvana predavanje. U četvrtak 7. prosinca 2017. nakon pozdravnih govora uslijedilo je predavanje „Positive Youth Development: A strength-based approach“ koje je održala gošća iz Sjedinjenih Američkih Država prof. dr. sc.  Nansook Park sa Sveučilišta Michigan. Drugo pozvano predavanje „Evidence-based parental education programmes to promote positive parenting in Spain“ u petak 8. prosinca 2017. održala je prof. dr. sc. Josefa Juana Amelia Rodrigo López sa španjolskog Sveučilišta La Laguna.