U srijedu 18. listopada 2017. godine u Velikoj dvorani (Aula Magna) u Kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je znanstveni skup GDPR – Novi izazovi i veće odgovornosti pri zaštiti podataka u znanstveno-istraživačkom radu u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Skupu, koji je službeno započeo u 9:30 sati, prisustvovao je veliki broj stručnjaka i interesenata Opće uredbe (EU) 2016/679 koja će se u Republici Hrvatskoj primjenjivati od 25. svibnja 2018. godine.

„S velikom radošću pozdravljam sve vas prisutne koji ste došli u prostorije naše Velike dvorane, našeg mladog Sveučilišta. Drago mi je da smo kao Sveučilište u zajedničkoj suradnji ostvarili današnji stručni skup čija će Uredba od svibnja biti od velikog značenja za brojne znanstvenike. Zahvaljujem predavačima i svim prisutnima sudionicima na dolasku i želim uspješan rad te se nadam budućim susretima na HKS-u“ – rekao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u prigodnom pozdravljanju svih prisutnih.

Pozdravnu riječ uputio je Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača kazavši kako uredba o zaštiti podataka, koja stupa u svibnju 2018., nije prijetnja nego prilika  koja omogućava unaprjeđenje poslovanja: „Kako bi se svi pripremili za ovaj novi univerzalni materijalni propis potrebna je prije svega suradnja među dionicima, međusobna podrška kojoj i danas svjedočimo u ovoj velikoj prekrasnoj dvorani. Interes je izuzetno velik, a to je znak da svijest postoji, da mi postojimo, da su svi ozbiljno shvatili kako dolazi do značajnih promjena u sustavu zaštite osobnih podataka.“

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić u svome obraćanju je rekao da današnji skup ima za cilj osvijestiti sve nas prisutne, ali i one koji će u svom radu, prvenstveno znanstveno-istraživačkom doći u doticaj s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća. Osvrnuo se i na samu Uredbu, rekavši da se njom štite temeljna prava i slobode pojedinaca te nadodao da su se zbog brzog tehnološkog razvoja i globalizacije pojavili su novi izazovi u zaštiti osobnih podataka. 

„Opseg prikupljanja i razmjene osobnih podataka značajno se povećava. Tehnologijom se u privatnom sektoru ali i tijelima javne vlasti omogućuje uporaba osobnih podataka u do sada nedosegnutom opsegu radi ostvarenja njihovih djelatnosti. Pojedinci svoje osobne informacije sve više čine dostupnima javno i globalno. Tehnologija je preobrazila i gospodarstvo i društveni život te bi trebala dalje olakšavati slobodan protok osobnih podataka u EU i međunarodnim organizacijama a pri tome osiguravajući visoku razinu zaštite osobnih podataka.“ – istaknuo je Gršić.

Svoja izlaganja o najvažnijim i najizazovnijim zahtjevima koje Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) donosi Republici Hrvatskoj i EU u cjelini prezentirali su djelatnici Agencije za zaštitu osobnih podataka Sanja Silaj Zeman, dipl. iur., Igor Vulje, dipl. krim. i Patricio Marcos Petrić, dipl. iur., s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Sunčica Roksandić Vidlička i  doc. dr. sc. Tomislav Katulić, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vedran Katavić, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc koji je bio i predsjednik Organizacijskog odbora skupa.

 

 

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište