U četvrtak, 11. svibnja 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održan je I. Kongres Kluba studenata sestrinstva „Nutrix“ – „Sestrinstvo: znanost i profesija” u organizaciji Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Kluba „Nutrix“.

Ciljevi Kongresa bili su istaknuti važnost istraživanja u sestrinstvu kao znanstveno utemeljenoj disciplini te promovirati sestrinstvo kao profesiju i znanost. Kongres je okupio profesionalce iz struke, ali i brojne zainteresirane, uključujući učenice i učenike zagrebačkih srednjih škola za medicinske sestre i tehničare.

U uvodnoj riječi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić pozdravio je sve okupljene i čestitao organizatorima na iznimno posjećenom i izvrsnim programom Kongresa. “Lijepo je vidjeti toliko mladih profesionalaca okupljenih na jednom mjestu, predvođenih stručnjacima iz Hrvatske i Slovenije u okruženju koje potiče daljnje napredovanje i usavršavanje. Važnost sestrinske struke i znanosti unutar nje svakim nam je danom sve jasnija – bez vas i vašeg zanimanja naš zdravstveni sustav ne bi mogao funkcionirati”, izjavio je rektor.

Nakon rektora okupljenima se obratila pročelnica Odjela za sestrinstvo, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pozdravila sudionike i zahvalila na velikom odazivu na Kongres važnom za Odjel za sestrinstvo. Pročelnica je istaknula kako ideja Kongresa seže od samog osnutka Kluba „Nutrix“ i ponosna je što se ideja pretvorila u stvarnost. Na kraju je pročelnica svim kolegicama i kolegama zaželjela sretan Međunarodni dan sestrinstva koji se tradicionalno obilježava 12. svibnja svake godine.

Okupljenima se obratio i Karlo Ložnjak, predsjednik Kluba studenata sestrinstva „Nutrix“ koji je pozdravio okupljene i predstavio program i ciljeve Kongresa.

 

Program Kongresa je bio podijeljen u četiri dijela, a predavanja je održalo 20 izlagača. Uvodni dio Kongresa bio je usmjeren na plenarna izlaganja kojima je moderirao doc. dr. sc. Ivica Matić, mag. med. techn. s Odjela za sestrinstvo. Plenarna izlaganja su održali predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), Mario Gazić, mag. med. techn. te kolege iz Republike Slovenije, doc. dr. sc. Boris Miha Kaučič i asistent Mihael Nedeljko, PhD (candidate) s Alma Mater Europaea – ECM. Predsjednik HKMS-a je u svome izlaganju Task shifting: nove specijalizacije u sestrinstvu naglasio kako su medicinske sestre svjesne svoje pozicije te neprestano tragaju za novim spoznajama kako bi pružile kreativna rješenja za sadašnje i buduće izazove u područjima svoje kliničke odgovornosti i kako će implementacija specijalističkih programa u edukaciju i pozicioniranje medicinskih sestara sukladno stečenim kompetencijama odgovoriti zahtjevima moderne prakse, premostiti prazninu prouzročenu nedostatkom liječnika, a sve skupa će dovesti do općeg poboljšanja zdravstvene skrbi za hrvatskog čovjeka. Asistent Mhael Nedeljko je u svom izlaganju govorio o upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije kod starijih osoba, njenom utjecaju na kvalitetu života starijih osoba kao i potrebi za prilagođavanjem tehnologije za starije osobe, a jedna od mogućih rješenja su vidljiva u međugeneracijskom povezivanju, socijalnom učenju te individualnom pristupu u radu sa starijim osobama. Plenarna izlaganja je zaključio doc. dr. sc. Boris Miha Kaučič koji je u svome izlaganju govorio o istraživanju kao utjecajnom čimbeniku razvoja zdravstvene njege. 

U preostala tri dijela programa Kongresa, izlaganja su održale kolegice i kolege koji su proveli ili provode kvalitetna istraživanja u području sestrinstva, kolegice i kolege čiji su diplomski radovi nagrađivani kao i oni čiji su radovi publicirani u znanstvene časopise. Prvim modulom moderirao je Karlo Ložnjak, univ. bacc. med. techn., drugim asistent na Odjelu za sestrinstvo Marin Čargo, mag. med. techn., a trećim predavačica na Odjelu za sestrinstvo, Vesna Mijoč, mag. med. techn. Predavanja su pokrila teme vezane uz sestrinske intervencije i kompetencije na raznim razinama zdravstvene zaštite, kvalitetu života, mentalno zdravlje, poželjne osobine voditelja zdravstvenih timova, medicinske sestre u obrazovnom sustavu te brojne druge teme.

Cijeli program Kongresa dostupan je na poveznici.

Hrvatsko katoličko sveučilište