Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u petak, 16. studenoga 2018. godine, odvijao se Dan otvorenih vrata namijenjen prvenstveno svim srednjoškolcima zainteresiranima za studiranje na nekom od Odijela HKS-a. Vrata Sveučilišta bila su otvorena posjetiteljima od 10 do 18 sati, a u tom razdoblju svi Odjeli priredili su bogat program prepun raznovrsnih i zanimljivih događanja.

Odjel za povijest predstavili su studenti apsolventi koji su odgovarali na pitanja zainteresiranih, a prisutni su bili i profesori koji su upoznavali zainteresirane srednjoškolce s programom studija. Uz to, provodila se i simulacija testa na prijemnom ispitu, a predavanja otvorena za javnost održali su izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za povijest, na temu povijesne demografije te doc. dr. sc. Siniša Bilić-Dujmušić o krizi 2. stoljeća prije Krista

Odjel za povijest priredio je i tri studentske radionice, i to redom: „Društveni život starog Zagreba“ koja je pokušala oživjeti duh starog, romantičnog Zagreba; „Društveni i politički život u Monarhiji“ koja je posjetitelje upoznala s društveno-političkim zbivanjima Austro-Ugarskoj; „Društvene igre i zabava“ gdje su se podučavali bridge, raub, trešeta, trijumf i druge igre.

Odjel za psihologiju predstavljen je putem videa, a posjetiteljima su dodatne informacije nudili asistenti i studenti psihologije odgovarajući na sva pitanja zainteresiranih. Laboratorij za psihologijska istraživanja u sjevernoj zgradi bio je mjesto gdje se preispitivala percepcija posjetitelja putem raznolikih varki, dok se u glavnoj zgradi na drugom katu provodio psihokviz te se govorilo više o poznatim psiholozima.

Studenti i profesori Odjela za sociologiju u Laboratoriju za psihologijska istraživanja provodili su simulaciju sociološkog istraživanja u praksi informirajući pritom posjetitelje o svim kvalitetama njihovog odjela, a u glavnoj zgradi je pak Tomislav Belić, mag. geogr. držao radionicu na temu nejednakosti u svijetu. Također, studenti okupljeni u Klubu studenata sociologije „Nexus“ održali su radionicu „POP kviz o sociologiji mode“.

Odjel za sestrinstvo u prizemlju glavne zgrade Hrvatskog katoličkog sveučilišta organizirao je predavanja Damira Važanića „Pokreni srce, spasi život“, Anite Prskalo „Profesionalni rizici u poslovima medicinske sestre“ i Ružice Mrkonjić „Bolesnici s kojima ću možda raditi!“. Odjel se predstavio i putem otvorenih razgovora sa studentima, a održala se i radionica reanimacije „I studenti mogu spasiti život“ , a studenti su također posjetiteljima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi. Također, posjetitelji su mogli svjedočiti demonstraciji sestrinskih vještina u Kabinetu vještina.

Odjel za komunikologiju predstavio se posjetiteljima radionicama „Kako usavršiti javni nastup“ doc. dr. sc. Marijane Togonal, „Kako napisati vijest“ Ivana Uldrijana, mag. comm, „Javni nastup i prezentacijske vještine“ Kristijana Sedaka mag. comm., dok je Jakov Žižić, mag. pol. vodio prezentaciju „Komunikacijska moć političkih vođa“. Studenti su pak vodili vježbe o fotografiranju i televizijskom novinarstvu, dok su se s osnovama video montaže posjetitelji mogli pobliže upoznati u studiju smještenom u sobi 306D.

Katedra za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavljena je predavanjem „Čovjek i tehnika: Osoba u doba tehnološkog napretka“ koje je održala dr. sc. Marta Dajana Carti, a sve izvannastavne aktivnosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predstavili su brojni volonteri, klubovi studenata, pjevački zbor, Pjevačka skupina A Clapella Odjela za komunikologiju, nogometna momčad, ženska i muška odbojkaška ekipa.

Na Danu otvorenih vrata, dakle, učenici srednjih škola imali su prilike dobiti šarolik uvid u sve aktivnosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ali zasigurno su otišli znajući da ih sve to, ali i još mnogo drugih dobrih stvari čeka kada se za nastavak svojega obrazovanja odluče upisati na neki od Odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta.