U petak 19. srpnja 2019. u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak susreli su se s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba-Bujević i vanjskim suradnikom Hrvatskog katoličkog sveučilišta te predsjednikom Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damirom Važanićem.

Povod susreta bila je donacija modela za vježbu kliničkih vještina Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Hrvatski zavod za hitnu medicinu ujedno i nastavna baza za želju ima omogućiti studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta Odjela za sestrinstvo kvalitetniju nastavu što će se ovom donacijom i dogoditi.

Riječ je o realističnoj lutki u veličini i težini odraslog pacijenta koja je napravljena za simulaciju osnovnih i naprednih postupaka održavanja prohodnosti dišnog puta, primjenu intravenoznih lijekova, srčane defibrilacije, mjerenja krvnog tlaka, osluškivanja i prepoznavanja srčanih, dišnih i abdominalnih zvukova, prepoznavanja različitih EKG zapisa i vježbu unaprijed zadanog cjelokupnog scenarija s različitim stanjima oboljele osobe.

Model kliničkih vještina u svom sastavu ima moderan „SimPad“ uređaj  koji je povezan sa lutkom, a služi nastavniku kako bi zadao različite scenarije koje će student rješavati tijekom vježbi na modelu.

Edukacija na ovakvom modelu služi za realistično uvježbavanje kliničkih vještina i simulaciju različitih stanja oboljelih osoba.

U ime Odjela za sestrinstvo i cijele akademske zajednice zahvaljujemo Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu na donaciji.