Studij sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

 

 U svijetu koji zapada u sve dublje i dugotrajnije krize, smisleno je zapitati se: zašto studirati? Zašto uopće studirati? Posebno, zašto studirati u Hrvatskoj opterećenoj teškim           antiintelektualnim, antiprofesionalnim nasljeđem?

Zašto tu studirati baš sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu? Ima li posla za sociologe? Hoće li ga biti?

Gradeći studije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i mi koji smo ih gradili, postavljali smo si ovakva pitanja. Promišljajući ih došli smo do zaključka da u postojećem okruženju u Hrvatskoj i u svijetu općenito, ne možemo više očekivati da ćemo obrazovati studente za neka gotova i postojeća zanimanja i poslove, već da studije trebamo postaviti tako da kroz njih studente odgajamo i obrazujemo da budu spremni i sposobni otkrivati i stvarati nove poslove u kojima će se zapošljavati i zapošljavati druge, manje osposobljene za snalaženje u zahtjevnom suvremenom tržištu rada.

U tom je duhu građen studij sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Studij je koncipiran tako u jednoj dinamici nudi znanja i vještine. Jezgru profesora čine iskusni istraživači s bogatim uvidom u različite sfere hrvatskog društva. Studij je zahtjevan. Pretpostavlja kontinuirani, sustavni rad te interakciju profesora i studenata.

Preddiplomski studij omogućuje pripremu za praćenje diplomskih studija kroz koje se studenti za ulazak u nepredvidljivo tržište rada opremljeni znanjima i vještinama koje će im omogućiti da tu ne budu pasivni promatrači već aktivni kovači svoje sreće.

Suae quisque fortunae faber est!

Prof. dr. sc. Gordan Črpić 
Pročelnik Studijskog odjela sociologije i prorektor za znanost i nastavu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Studij psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

 

 

 

Danas sa studiranjem na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kreće prva generacija studenata psihologije, koji će postati i prvi magistri psihologije najmlađeg, a u budućnosti, usudio bih se reći, i najmodernijeg sveučilišta u Hrvatskoj. Svatko od njih time ulazi u povijest jer samo jednom s radom kreće prva generacija. Cilj našeg studija psihologije je da se naši studenti izgrade kao cjelovite osobe, otvorenog duha i uma za prihvaćanje novog i različitog, no s jasnim vrijednostima i etičkim standardima koji će ih voditi u profesionalnom radu i u životu. Već od prve godine počet ćemo ih razvijati u tom smjeru i siguran sam da će ova akademska godina biti obilježena napornim radom i vrijednim zalaganjem samih studenata, ali i njihovih nastavnika, te ispunjena izazovima s kojima ćemo se, uvjeren sam, znati uspješno nositi.

 

Prof. dr. sc. Vlado Šakić
Voditelj Studijskog odjela psihologije

 

 

Studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

 

 

 

Ove godine studij povijesti broji više od 120 studenata povijesti. Upisala se nova generacija brucoša, ali i treća godina studenata ujedno i zadnja godina preddiplomskog studija.

Cijeli odjel studija povijesti pripremio se kako bi što bolje dočekao studente. Svjesni smo odgovornosti našega posla, ali vjerujemo da ćemo uspjeti ostvariti naše ciljeve, to jest ponuditi dobar program, kvalitetan studij i uspješne studente.

 

Doc. dr. sc. Ines Sabotič
Pročelnica Studijskog odjela povijesti

 

Hrvatsko katoličko sveučilište