Zajednicka slika_by Luka Smuk

 

U ponedjeljak 25. travnja 2016. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održala se Prezentacija obnove crkve svetog Vlaha u Dubrovniku kojom se Hrvatsko katoličko sveučilište priključilo obilježavanju jubileja 1700 godina štovanja dubrovačkog zaštitnika i 300 godina crkve sv. Vlaha. Tijekom jedanaest prezentacija stručnjaci su iz područja arhitekture, statike, građevine, povijesti umjetnosti i konzervatorsko-restauratorskih radova, koji su bili stvarni akteri,  predstavili tijek obnove crkve svetog Vlaha, posebno se osvrćući na početke obnove, faze istraživačkih radova i projekata te na projekte konstruktivne sanacije i radove izvođenja obnove.

Sve okupljene na početku prezentacije pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. Rektor Tanjić je zahvalio rektoru crkve sv. Vlaha mons. Tomi Lučiću i biskupu dubrovačkom mons. Mati Uziniću što su izabrali Hrvatsko katoličko sveučilište kao mjesto na kojem će biti predstavljena obnova crkve te je istaknuo: „Crkva svetog Vlaha zasigurno je  jedan od simbola dičnog Dubrovnika kojim se ponosi naša domovina, čija se prepoznatljivost može mjeriti s najpoznatijim crkvama Europe i svijeta. Obnova crkve bio je dugotrajan proces koji će naši predstavljači danas prikazati riječju i slikom. Ova obnova može biti, to će više potvrditi i sama struka, primjer dobre organizacije, sustavnosti i ustrajnosti u vođenju projekta koja nam je potrebna u našem društvu uopće.“

Biskup Uzinić se u svom kratkom govoru osvrnuo na simbolično značenje obnove crkve svetog Vlaha: „Obnova crkve, pisane malim slovom (građevine) je važna, ali ta ista obnova nadahnjuje na obnovu Crkve svetog Vlaha pisano velikim slovom kao zajednice vjernika koji se okupljaju u crkvi svetog Vlaha.“ Mons. Uzinić zahvalio je svima koji su sudjelovali u obnovi na velikoj i predanoj suradnji tijekom višegodišnje obnove crkve.

U svom nadahnutome govoru članica Velikog vijeća Društva prijatelja dubrovačke starine mr. sc. Maja Nodari izrazila je  svoje zadovoljstvo uspješno završenom obnovom i istaknula da je  Društvo prijatelja dubrovačke starine jedan od najvećih investitora u dubrovačku spomeničku baštinu te da je u stopostotnom iznosu financiralo obnovu crkve sv. Vlaha.

Nakon pozdravnih govora uslijedile su prezentacije akademika Igora Fiskovića o povijesti i oblikovanju crkve sv. Vlaha. Iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku dipl. ing. arh. Zehra Laznibat i dr. sc. Antun Baće prezentirali su konzervatorski pristup obnovi crkve sv. Vlaha. Organizaciju i koordinaciju  obnove crkve sv. Vlaha predstavila je u ime Zavoda za obnovu Dubrovnika Sanja Krželj, dipl. ing. arh. Dr. sc. Ivanka Jemo govorila je o tijeku obnove crkve svetog Vlaha od sanacije ratnih šteta do sustavne obnove. Mario Braun predstavio je radove koje je izvodio Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu čiji je on ravnatelj. Prof. dr. sc. Predrag Miščević s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu govorio je o geotehičkim istraživanjima crkve. U ime Lokošek projekta d.o.o. Nives Lokošek predstavila je analizu postojećeg stanja nosivog sustava i projekta konstruktivne  sanacije crkve. Nikola Bakija, dipl. ing., prezentirao je prikaz izvedbe konstruktivne sanacije crkve, dok je akademski kipar Vinko Pešorda govorio o prikazu dijela konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi crkve sv. Vlaha. Mr. sc. Božena Popić Kurtela u ime Konzervatorskog odjela u Dubrovniku predstavila je restauratorske radove na inventaru crkve.