Don Šime Zubović, svećenik salezijanac iz mjesta Zubovića na otoku Pagu, nekadanji ravnatelj, profesor i pedagog Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci te dobitnik posebnoga priznanja za doprinos očuvanju povijesnoga i kulturnoga nasljeđa Barbata, poznat je ponajprije po vrijednome Rječniku govora sela Zubovića na otoku Pagu iz 2019., a sada i po novoj knjizi Glasi vrimena (otok u meni). Riječ je o djelu u cijelosti pisanom rodnim mu govorom Zubovića, koje obasiže više od 150 pjesama, kraćih pjesničkih formi i jedan kraći prozni ulomak.

Doc. dr. sc. Filip Galović s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta knjigu je uredio, napisao predgovor i načinio rječnik manje poznatih riječi. Urednik je zapisao: „Osim što se kvaliteta ovih pjesama ogleda u raznolikosti i raskoši dijalektalne riječi, ona ponajprije, dakle, počiva na umijeću preslikavanja i oslikavanja jednoga iskonskoga, starinskoga svijeta u svojoj originalnosti i jednostavnosti, što ga autor stvara kristalnim potezima i s velikom dozom sentimentalnosti i topline. Zubović nam u pjesmama otpira golemu antiknu škrinju s uspomenama i mislima koje nosi iz mladih dana te nevjerojatnom okretnošću i preciznošću uspijeva oživjeti događaje, ljude, tradiciju i svekoliki život jednoga minuloga vremena kojega želi predstaviti i istaknuti, ali se uvelike osjeća i stremljenje da ga trajno očuva. Premda je vrijeme o kojemu autor piše, ljudi, životne navike, poslovi, zanimanja na izdisaju, sve je to u ovoj zbirci ponovno zabljesnulo u punome sjaju, što ne uspijeva mnogima.“ Na kraju urednik dodaje su ovi stihovi vrijedni i s književnog i dijalektološkog aspekta te da „Šimi Zuboviću valja čestitati na ovoj knjizi u kojoj je s umijećem vratio jedan starinski otočni svijet u svojim svojstvenostima, a sve je čvrsto sagradio rabeći blagozvučne note domaće čakavske riči.“

Knjigu će u okviru kulturne ljetne večeri predstaviti naš doc. dr. sc. Filip Galović uz druge goste na otoku Pagu u Zubovićima 6. kolovoza 2022., a u Zagrebu ujesen u sklopu događanja povodom blagdana Mati Slobode u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkome Jarunu.