Ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarina Horvat-Levaj uručila je u četvrtak 9. prosinca predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademiku Velimiru Neidhardtu znanstvenu knjigu “Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici. Zbornik radova u povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima”, objavila je HAZU na svojim mrežnim stranicama. 

 

Knjiga je objavljena u suizdavaštvu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Instituta za povijest umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Urednici knjige  su prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta  i dr. sc. Katarina Horvat-Levaj. Riječ je o reprezentativnom prikazu odraza štovanja svetog Jeronima u hrvatskoj umjetnosti i kulturi, obogaćenog relevantnim europskim djelima – od iluminiranih srednjovjekovnih rukopisa iz Francuske do renesansnoga Leonardova Svetog Jeronima u Vatikanskim muzejima.
 

Sveti Jeronim (oko 347. – 420.), kao prevoditelj Biblije na latinski jezik i kao jedan od crkvenih naučitelja, ima neprocjenjivo značenje ne samo za europsku kulturu i umjetnost, nego i osobito za hrvatske krajeve.

Svečevo rodno mjesto Stridon ubicirano je na tlo današnje Hrvatske, a gradnju svetom Jeronimu posvećenih crkava možemo pratiti od srednjeg vijeka, da bi od 14. stoljeća Jeronimu bila posvećena i Franjevačka provincija sa sjedištem u Zadru koja se protezala od Istre do Boke kotorske. Ubrzo njegovo ime počinju nositi Papinski hrvatski zavod i crkva u Rimu (na talijanskom San Girolamo dei Croati)Proglašen zaštitnikom Dalmacije i nekada smatran izumiteljem glagoljice, sveti Jeronim postaje temom mnogih naših vrijednih djela književnosti i likovne umjetnosti. 

U atraktivnoj knjizi, na 480 stranica bogato opremljenih ilustracijama, više od dvadeset domaćih i stranih stručnjaka razmatra navedenu tematiku uz brojne nove znanstvene spoznaje, 

Našem profesoru Emiliju Marinu čestitamo u ime cijele akademske zajednice na vrijednom djelu koje će zaisigurno zadobiti pozornost stručne i znanstvene javnosti.

 

 

 

Tekst: IKA/HKS

Hrvatsko katoličko sveučilište