Objavljen je novi znanstveni rad Laboratorija za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu pod nazivom “Ethical, Legal and Social Issues of Digital Phenotyping as a Future Solution for Present-Day Challenges: A Scoping Review” u časopisu Science and Engineering Ethics (IF = 3.525). Autori rada su dr. sc. Ana Tomičić, članica istraživačke grupe Digit-HeaL laboratorija, Anamaria Malešević, mag. soc., članica istraživačke grupe Digit-HeaL laboratorija i doc. dr. sc. Anto Čartolovni, voditelj istraživačke grupe Digit-HeaL laboratorija. Navedeni rad možete pronaći na linku.

Tema rada su etička, pravna i društvena pitanja digitalne fenotipizacije kao budućeg rješenja za današnje izazove. Digitalna fenotipizacija predstavlja način razmatranja o samopraćenje zdravstvenog stanja pacijenata. Cilj autora bio je istražiti trendove u literaturi o etičkim pravnim i društvenim izazovima relevantnim za implementaciju tehnologija digitalne fenotipizacije u zdravstvu. Autori su sustavno identificirali relevantnu literaturu, okarakterizirali tehnologiju o kojoj se raspravlja i predložili rješenja za identificirane izazove. Općenito, literatura se koncentrira na tehničke, a ne na etičke, pravne i društvene perspektive, što ograničava razumijevanje složenijih kulturnih i društvenih čimbenika u koje su ugrađene tehnologije digitalne fenotipizacije. Etička, pravna i društvena pitanja uglavnom se tiču ​​privatnosti, sigurnosti, pristanka, nedostatka nedostatak pravne regulative i pitanja prihvatljivosti, a rijetko se proširuju na složenija etička pitanja. Povjerenje je odabrano kao krovna tema kontinuuma velikih etičkih, pravnih, društvenih i tehničkih pitanja. Trajna kritička analiza digitalne fenotipizacije pokazala se rijetkom i geografski isključivom. Autori su ustvrdili kako postoji kontinuitet i preklapanje između etičkih, pravnih i društvenih pitanja, što ukazuje na potrebu za holističkim, interdisciplinarnim pristupom svakom od izazova koje postavljaju različite tehnologije digitalne fenotipizacije.

Ostvarenje ovog rada je podržala Hrvatska zaklada za znanost putem uspostavnog istraživačkog projekta “(Novi) etički i društveni izazovi digitalnih tehnologija u domeni zdravstvene skrbi” (UIP-2019-04-3212).

Ethical, Legal and Social Issues of Digital Phenotyping as a Future Solution for Present-Day Challenges: A Scoping Review