Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u ponedjeljak 22. listopada 2018. godine svetim misnim slavljem i svečanom akademijom obilježen je Dan Odjela za sociologiju.

Prigodan program obilježavanja započeo je euharistijskim slavljem u Sveučilišnoj kapeli kojega je predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u koncelebraciji sa sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom.

Euharistijsko slavlje animirao je svojim sviranjem student Lovro Knežević.

U svojoj propovijedi rektor Tanjić je istaknuo: „Papa Ivan Pavao II. naglašavao je uvjerenje kako je podijeljenost između vjere i razuma neprimjerena čovjeku, odnosno da je krivo reći ‘ili vjera ili razum’ jer je kršćanski princip ‘i vjera i razum’. Vjera i razum dva su krila pomoću kojih čovjek leti i dolazi do istine, a letjeti se ne može samo s jednim krilom. Ivan Pavao II. nas je pozvao da budemo oni koji će moći vjerovati, ali i promišljati o stvaranju boljega svijeta.“

U dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ održana je svečana akademija na početku koje su se cijenjenom skupu pozdravnim govorima obratili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić.

„Želim zahvaliti nastavnicima i djelatnicima te studentima Odjela za sociologiju što ulažu napor i trud da Odjel raste, razvija se i cvjeta. Naravno da imamo izazova, primjerice s brojem studenata kao posljedicom demografske slike i drugih činjenica, i zato je još važnije što bolje prikazati ljepotu ovoga Odjela u javnosti. Početak doktorskog studija, upravo na Odjelu za sociologiju, otvorio je jednu novu dimenziju na našem Sveučilištu i pokazao važnost ovoga znanstvenog područja. Mislim da je sociologija važna za budućnost hrvatskoga društva i na vama leži velika odgovornost te vam od srca čestitam Dan Odjela za sociologiju.“  – istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. 

U ime Odjela za sociologiju, pročelnik Odjela izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić izrazio je veliku zahvalnost na velikom broju okupljenih i istaknuo: „Prošla godina na Odjelu za sociologiju bila je vrlo dinamična, ali i nešto malo manje povijesna. Broj zaposlenika ostao je isti, ali se struktura ponešto izmijenila te su neki od nastavnika napredovali u svom znanju. Zaposlenici Odjela protekle su godine u recenzentsku proceduru uputili više od 40 znanstvenih radova, sudjelovali na preko 20 znanstvenih skupova, organizirali jedan znanstveno-stručni skup te sudjelovali na drugim manifestacijama, radnim i stručnim tijelima zbog čega vode vrlo aktivan znanstveni i stručni život. Na Odjelu 19 zaposlenika uz desetak suradnika brine da 176 studenata prve i druge razine visokoškolskog obrazovanja uspješno savladaju prepreke zahtjevnog studijskog programa. U prethodnoj akademskoj godini preddiplomski studij uspješno je završilo 34, a diplomski studij 13 studenata. Kontinuirana unaprjeđenja studijskog programa očituju se i kroz potpisan ugovor s jednom i pregovorima u tijeku s drugom agencijom za ispitivanje tržišta/javnoga mnijenja u suradnji s kojima će studenti stjecati potrebna praktična znanja i vještine. Demografskim i drugim promjenama unatoč, na prvu godinu preddiplomske razine studija upisalo se 45 studenata, a na netom završeni natječaj za postdiplomski studij sociologije prijavilo se čak 22 kandidata, od čega nas najviše veseli da su među njima naše četiri bivše studentice. Promociji studija pridonijet će i interdisciplinarni studentski kongres Kluba studenata sociologije Nexus pod nazivom ‘Hrvatska društvena stvarnost – vrijednosti i promjene’ koji će se održati 28. studenoga 2018. te vas pozivam da se pridružite njegovoj realizaciji.“

Nakon pozdravnih govora održao se moderirani razgovor u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, i prof. dr. sc. Stjepan Kušar. Tijekom svog razgovora profesor Črpić i profesor Kušar obrađivali su temu stigmatizacije u kršćanskom i hrvatskom društvu kroz povijest. Kao zaključak razgovora naveli su da je Hrvatska preopterećena stigmama i da je važno odrediti tko je istinski stigmatiziran u društvu, a ne tko je tako medijski predstavljen. Nakon razgovora uslijedila su pitanja iz publike. Razgovor je moderirao doc. dr. sc. Mario Bara.

Povodom Dana Odjela za sociologiju podijeljena su i priznanja. Tako su za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2017./2018. na preddiplomskom sveučilišnom studiju nagrađene Patricija Križanac, Paula Zujić i Nikolina Peršić, a na diplomskom sveučilišnom studiju Sociologija: Upravljanje i javne politike Anamaria Malešević i Lara Mikulek. Najboljim  diplomskim radom u akademskoj godini 2017./2018. proglašen je rad „Kako nastaje glazbena preferencija? Primjer studenata Muzičke akademije“ Marije Žagmešter pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivana Balabanića. Za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2017./2018. priznanje je primio student Nikola Vrabec.

U ime nagrađenih studenata zahvalu je izrekao student Nikola Vrabec.

U glazbenom programu, svirajući harfu, flautu i klavijature, sudjelovale su Monika Krijan, Marija Žagmešter i Lovro Knežević, studenti Odjela za sociologiju.