U petak, 29. listopada 2021. obilježen je dan Odjela za sociologiju. Svečani program obilježavanja započeo je svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio Sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić u koncelebraciji s rektorom HKS-a prof. dr. sc. Željkom Tanjićem,  generalnim tajnikom HBK doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom i doc. dr. sc. Odilonom Singbom.

U svojoj homiliji vlč. Marko, govoreći o današnjem Evanđelju, rekao je okupljenima na misi: „U dan subotnji Isus je pozvan na objed. Svi ga vrebaju, pogotovu kada im se pridružuje čovjek koji je obolio. Što li će Isus učiniti? Isus je slobodan čak i u svojem odnosu prema svetom Zakonu Božjem: on stavlja čovjeka u središte svoje pozornosti i čini mu dobro. Staviti čovjeka u središte pozornosti, vjerujem, i vaša je zadaća: da promatrajući čovjeka u njegovim odnosima u društvu svojim istraživanjima tom istom čovjeku pomognete – kako bi čovjeka primijetili, kako bismo čovjeku mogli prići i poput Isusa, dotaknuti ga čineći mu dobro – liječeći ga, kako bismo čovjeka mogli voditi putevima slobode. Neka vam u vašem poslanju pomaže i zagovor vašeg zaštitnika, Sv. Ivana Pavla II.“

prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor

Svečani akademski čin nastavio se u dvorani „Blaženog Alojzija kard. Stepinca“. Prisutnima se obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić: „Svima onima koji su uložili rad, zalaganje, svoje znanje, svoj napor, žrtvu u rast Odjela, nastavnicima i djelatnicima aktivnima na Odjelu i vama, drage studentice i studenti, hvala za sve ono što ste napravili da naš Odjel raste i razvija se. Razvojem Odjela razvija se i naše Sveučilište. Odjel za sociologiju pomogao je u pripremi elaborata dvaju novih studija što ističem kao važan doprinos. Ovo je treća akademska godina u pandemiji koja je ozbiljno utjecala na izvođenje nastave. Sveučilište je činilo i čini sve kako bi se nastava nesmetano odvijala, a iznimno je važna i odgovornost studenata i nastavnika i spremnost na prilagodbu rada u izvanrednim okolnostima. Hvala vam na tome! Svi smo svjesni demografskih izazova i promjena na tržištu rada te se i u tom pogledu nastojimo prilagođavati promjenama i potrebama. Poseban pozdrav i zahvalu upućujem studentima Odjela za sociologiju i Odjela za komunikologiju pod vodstvom Matije Miličevića-Gregova, studenta 1. godine diplomskog studija sociologije, koji su pripremili i snimili film o Željku Mardešiću koji ćemo pogledati kasnije. Raduje me inicijativa naših studenata, a posebno suradnja među studentima s različitih odjela što je pravi znak integriranosti našeg Sveučilišta“.

O radu Odjela i postignućima koje je Odjel postigao izvijestio je pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Mario Bara: „Prije nego li krenem na osvrt o djelovanju Odjela u razdoblju od obilježavanja prethodnog sastanka zaposlenika posebno bih pozdravio naše studente, napose brucoše. Promatramo li naš Odjel u kontekstu cjelokupne prošle godine koja je bila prožeta raznim ograničenjima i prilagodbama onda možemo reći da je Odjel za sociologiju spreman na izazove i prilagodbe. Vidimo to i po ovogodišnjem obilježavanju Dana Odjela za sociologiju koji nije u onim razmjerima sudionika kao prethodnih godina, ali to ne znači da je manje praćen jer nas većina naših studenata i suradnika prati na daljinu. Unatoč navedenim datostima prethodna godina bila je dinamična i produktivna u različitim aspektima“.

Studij na preddiplomskoj i diplomskoj razini trenutno pohađa  160 studenata, od toga trenutno je upisano 95 studenata na preddiplomskom studiju, a na diplomskom 65. Osim na jednopredmetnom studiju, druga generacija studenata studira na dvopredmetnom studiju sociologije u kombinaciji sa studijem povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Studij sociologije izvodi se i na poslijediplomskoj, doktorskoj, razini, te je u ožujku 2021. obranjen i prvi doktorski rad na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Obranio ga je Metoda Šuligoj, a mentor mu je bio prof. dr. sc. Gordan Črpić, a komentorica izv. prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac.

Na Odjelu za sociologiju radi dvoje redovitih profesora, pet izvanrednih profesora, šest docenata, troje poslijedoktoranada, šest asistenata i jedan predavač.

Zaposlenici Odjela protekle akademske godine objavili ili poslali na objavu više desetaka znanstvenih radova, jedan tematski broj časopisa, objavili jedan zbornik, sudjelovali su na više od 20 znanstvenih skupova većinom na daljinu, sudjelovali su u organizacijskim ili programskim odborima nekoliko znanstvenih skupova, dok su svoju stručnost naši nastavnici dodatno svjedočili u stručnim povjerenstvima, izradom elaborata i ekspertiza. Zaposlenici Odjela bili su u protekloj godini uključeni u pripremu elaborata Preddiplomskog studija Softversko inženjerstvo za društvene primjene i združenog diplomskog studija Softversko inženjerstvo za moderno društvo: standardi i primjene.

„Rad cjelokupnog Odjela ne bi bio moguć da nemamo potporu Sveučilišta, njegove uprave, kolega s drugih odjela, sveučilišnog kapelana i svih sveučilišnih službi“- zaključio je svoje izvješće izv. prof. Mario Bara.

Prigodom Dana Odjela za sociologiju Stručno vijeće Odjela dodijelilo je priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2020./2021. sljedećim studenticama i studentima:

  • Za prvu godinu preddiplomskoga studija sociologije studentica Lana Jergović s težinskim prosjekom ocjena 4.241.
  • Za drugu godinu preddiplomskoga studija sociologije studentica Iva Samardžić s težinskim prosjekom ocjena 5.000.
  • Za treću godinu preddiplomskoga studija sociologije studentica Ana Posarić s težinskim prosjekom ocjena 4.933.
  • Za prvu godinu diplomskoga sveučilišnoga studija sociologije studentica Patricija Križanac s težinskim prosjekom ocjena 4.754.
  • Za drugu godinu diplomskoga sveučilišnoga studija sociologije studentica Paula Zujić s težinskim prosjekom ocjena 4.878.

U kaategoriji priznanja za najbolji diplomski rad nagrađen je diplomski rad Valentine Presečan Učinak fondova Europske unije na sektor poljoprivrede Republike Hrvatske. Valentina Presečan izabrala je aktualnu temu, podudarnu s usmjerenjem diplomskog studija sociologije. Koristila je kvalitativnu metodologiju uz metodu intervjua s poljoprivrednicima koji su nositelji projekata financiranih iz fondova Europske unije. Istraživanjem su detektirane prednosti i nedostaci fondova, njihove slabosti, ali i potencijali za daljnji razvoj poljoprivrede same poljoprivredne politike Republike Hrvatske. Rad je izrađen pod mentorstvom dr. sc.  Jeronima Dorotića.

U kategoriji priznanja za izniman  izvannastavni  angažman u akademskoj godini 2020./2021. nagrađene su studentice i studenti,  Marta Šuća, Mia Tomić, Paula Zujić, Helena Kuharić, Lana Peška, Josip Čunčić, Tomislav Kovačević-Farkaš, koji su sudjelovali u projektu CRO Laudato Si’, koji se provodio na Hrvatskom katoličkom sveučilištu od 10. prosinca 2019. godine do 5. lipnja 2021. godine.

U ime nagrađenih studenata obratila se studentica Lana Peška: „Studiranje je vrijeme u kojem najviše razvijamo svoj karakter, svoje interese, tek počinjemo upoznavati sebe. Svima nam je  potrebna  određena potpora i motivacija  kako bi lakše mogli preći ovaj put i zbog toga mi je iznimna čast biti član ove sve veće akademske zajednice koja upravo to i pruža.“

Uslijedila je promocija studentskog filma o Željku Mardešiću „Aktualnost Mardešićeve sociologije“. Film je nastao u suradnji Odjela za sociologiju i Odjela za komunikologiju. U izradi ovog projekta s Odjela za sociologiju sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Mario Bara, Damir Mravunac, predavač i Matea Škomrlj, asistentica te studenti Odjela za sociologiju Gabrijela Bajić, Marta Blajić Džaja, Maja Golubić, Marija Ravlić te Matija Miličević-Gregov. Za realizaciju filma pobrinula se asistentica Odjela za komunikologiju Matea Vidulić te studentice Ana Kahlić i Anamarija Benčić koje su zaslužne za snimanje i montažu video materijala. Brojne zanimljivosti i nepresušne izvore misli Željka Mardešića otkrili su nam sugovornici filma prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor, prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje te prof. dr. sc. fra Ante Vučković.

U glazbenom programu obilježavanja Dana Odjela za sociologiju sudjelovala je asistentica na Odjelu magistra sociologije Marija Žagmeštar koje je izvela skladbu Habanera iz opere Carmen skladatelja Georga Bizeta te temu baleta Labuđe jezero skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.

Program je moderirala asistentica na Odjelu za sociologiju magistra Matea Škomrlj.

Cijelu snimku svečanog programa obilježavanja Dana Odjela za sociologiju pogledajte na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.