Dan Odjela za sestrinstvo obilježen je u četvrtak, 15. listopadu 2020. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Svečani program obilježavanja započeo je svetom, misom koju je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i zamjenik pročelnika Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Krunoslav Novak u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju HKS-a prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Singbom. Misno slavlje, svojim pjevanjem uljepšao pjevački zbor studenata Odjela za sestrinstvo.

Sestrinski poziv je poziv služenja bližnjemu i to čovjeku koji u životu prolazi kroz poteškoće, u svojoj bolesti, kada je uz redovito primanje terapije potreban ljudske blizine, riječi ohrabrenja i podrške, susreta s čovjekom i ljudskog razumijevanja. Neću vam ovdje govoriti o onome što vaš poziv znači za čovjeka, jer o tome promišljate svakodnevno bilo kao profesori i nastavnici koji oblikujete teme iz sestrinstva, bilo kao medicinski djelatnici ili studenti koji živite taj poziv. No, ovo ipak spominjem iz dva razloga. Prvi je što sam u različitim prilikama u susretima s medicinskim sestrama, posebno početkom lipnja ove godine kada sam s pročelnicom Odjela za sestrinstvo našeg Sveučilišta u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, iz prve ruke, od sestara slušao njihova iskustva rada s pacijentima. One su vlastitim riječima i iz vlastitog iskustva govorile upravo to i opisivale kako služenjem bližnjemu u potrebi, žive vlastiti poziv sestrinstva. Drugi razlog proizlazi iz prvog, a to je otkriti da je življenje sestrinskog poziva iz ljubavi izvanredna prilika da čineći dobro bližnjima prepoznamo priliku da služimo Bogu, jer Isus je rekao: „ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25, 35-36);  konačno: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 45). Zaista je ohrabrujuće vidjeti medicinske djelatnike, koji svoj poziv prihvaćaju i žive s takvom poniznom predanošću za dobrobit bližnjega – istaknuo je u svojoj homiliji doc. dr. sc. Krunoslav Novak.

Nakon svete mise u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta održana je svečana akademija. Poštujući sve epidemiološke mjere, na svečanoj akademiji uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića, prisustvovali su prorektori, pročelnici Odjela te studenti Odjela za sestrinstvo, njihovi sveučilišni nastavnici i vanjski suradnici.

Čestitajući Dan Odjela, rektor Tanjić je u svom govoru istaknuo: Nakon prvog akademskog dana  Dan Odjela za sestrinstvo uvod je u našu novu akademsku godinu. Ove godine taj uvod, kao i naš prvi akademski dan, je pomalo neobičan. Obilježila ga je pandemija korona virusom. Najslikovitije o tome govore maske koje nosimo, ali i mnoga prazna mjesta u našoj dvorani koja bi, u uobičajenim okolnostima, sigurno bila popunjena do posljednjeg mjesta jer je Odjel za sestrinstvo naš najveći odjel na Sveučilišitu. Koristim prigodu čestitati svim dobitnicima nagrada u različitim kategorijama koje govore i svjedoče o duhu, rastu i razvoju našega Odjela. One su vrhunac svega onog vidljivog i nevidljivog rada naših nastavnika i djelatnika u zajedništvu sa studentima i svega onoga što su naši studenti zajedno sa svojim nastavnicima postigli. Vi ste, drage studentice i studenti, pokazatelji svega onoga dobroga što se ostvaruje na našem Odjelu i hvala vam na vašem radu, trudu i zalaganju, na izvrsnosti koju ste pokazali, na volonterskom radu i na drugim aktivnostima kojima ste obogatili, ne samo rad našega Odjela nego i našega Sveučilišta.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak u svom se govoru obratila svim okupljenima kratko predstavivši rad Odjela u protekloj akademskoj godini. Obratila se studentima prve godine preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo riječima: Posebno pozdravljam naše brucoše kojima je ovo prvi Dan Odjela. Uvijek nam je drago poželjeti dobrodošlicu novim studentima, veselimo se što ste postali dio ovog Sveučilišta i što ćemo imati priliku učiti jedni od drugih.

Studentima kojima je ovo zadnji Dan Odjela u ulozi studenta Pročelnica je zahvalila što su  obogatili našu sveučilišnu zajednicu.

Izvještavajući o radu Odjela pročelnica Čivljak je rekla: Naš je Odjel najbrojniji Odjel na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Prema najnovijim podatcima u ovoj akademskoj godini imamo ukupno 409 studenata upisanih na preddiplomskoj i diplomskoj razini studija. U protekloj akademskoj godini nije bilo novih zaposlenja, ali su neki naši nastavnici napredovali u znanstvenim i znanstveno nastavnim zvanjima. Ono što je važno naglasiti je da su naši nastavnici, bilo zaposleni, bilo vanjski suradnici, u ovoj iznimno izazovnoj godini koju je obilježio COVID-19 i potres te sve ostale radne obveze u sustavu zdravstva, nastavu održali redovno, održali ispite prema planu, prilagodili izvedbene planove nastave, mentorirali diplomske radove  i tako omogućili da naš Odjel nesmetano funkcionira. Na tome svima od srca zahvaljujem. Ono što me posebno razveselilo u prošloj akademskoj godini je osnivanje Kluba studenata sestrinstva „Nutrix“. Iako su naši studenti bili  vrlo aktivni i prije osnivanje Kluba, s osnivanjem Kluba njihov se angažman povećao, a naše su aktivnosti postale bogatije.

Pročelnica se također osvrnula i na znanstvenu djelatnost na Odjelu za sestrinstvo. Sveučilišni nastavnici na Odjelu za sestrinstvo prethodne su akademske godine bili uključeni u mnoge projekte i istraživanja te su objavili niz stručnih i znanstvenih radova, a na konferencijama i znanstvenim skupovima bili su članovi organizacijskog, programskog ili znanstvenog odbora, ali i kao recenzenti, predavači i panelisti. Održana su dva programa cjeloživotnog učenja: Modul B programa Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini te Program cjeloživotnog učenja Opstetrička pelveoperineologija. Kolege su uz održani program objavili i udžbenik.

Odjel za sestrinstvo je sudjelovao i u realizaciju nekoliko skupova na daljinu na kojima je HKS bio suorganizator: video konferenciju Foruma nacionalnih etičkih povjerenstava (NEC Forum) i Europske skupine za etiku u znanosti i novim tehnologijama te
20. Međunarodnu konferenciju o integriranoj skrbi (ICIC20).,  u kojoj su mnogi naši nastavnici bili angažirani bilo kao.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su  magistar sestrinstva asistent na Odjelu za sestrinstvo Marin Čargo na klaviru i Dinko Klinec, student druge godine preddiplomskog redovitog studija Sestrinstvo,  koji je otpjevao serenadu Josipa Hatzea.

Nakon glazbenog predaha premijerno je prikazan film „Spremno služiti čovjeku“  autora doc. dr. sc. Krunoslava Novaka, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije i zamjenika pročelnika Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Film je snimljen u periodu između dvije faze epidemije COVID 19 u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u lipnju 2020. U filmu progovaraju medicinske sestre, studentice i mentorice studenata HKS-a, o svom iskustvu života i rada u prvom susretu s epidemijom COVID 19.

Prije svečane premijere svim prisutnima obratio se doc. dr. sc. Krunoslav Novak riječima: Ideju za snimanje filma dao mi je doc. dr. sc. Rok Čivljak, zaposlen na Klinici za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, koji je iz prve ruke mogao svjedočiti s čime se u svojoj svakodnevnici susreću naše medicinske sestre i tehničari. Zajednički nazivnik čitavog filma je upravo u njegovom naslovu te posebno zahvaljujem našim studenticama Odjela za sestrinstvo koje su protagonistice filma na svjedočanstvu i riječima koje su mene, kao autora filma, dirnule i oplemenile.„Film je samo djelić iskustva koje sam ja doživio među našim studenticama i ako osjetite potrebu poslije filma zapljeskati – to je samo za njih“, zaključio je dr. Novak.

 

 

Prigodom Dana Odjela za sestrinstvo stručno vijeće Odjela dodijelilo je u različitim kategorijama priznanja za uspjehe ostvarene u akademskoj godini 2019./2020.

 

Priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2019./2020. dodijeljena su sljedećim kandidatima:

Dinku Klinecu, studentu I. godine preddiplomskoga redovnog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Dinko je postigao težinski prosjek 4,309

Matei Valešić, studentici II. godine preddiplomskoga redovnog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Matea je postigla težinski prosjek 4,643

Patriciji Masnici, studentici III. godine preddiplomskog redovnog sveučilišnog studija Sestrinstvo, Patricija je postigla težinski prosjek ocjena 4,800

Ivani Šubert, studentici I. godine preddiplomskoga izvanrednog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Ivana je postigla težinski prosjek ocjena 4,127

Tanji Alagić, studentici II. godine preddiplomskoga izvanrednog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Tanja je postigla težinski prosjek ocjena 4,446

Lidiji Sertić, studentici III. godine preddiplomskoga izvanrednog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Lidija  je postigla težinski prosjek ocjena  4,818

Tereziji Gložinić,  studentici I. godine diplomskoga redovnog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Terezija je postigla težinski prosjek ocjena  5,00

Darku Novaku, studentu I. godine diplomskoga izvanrednog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Darko je postigao težinski prosjek ocjena  4,783.

Marini Vajdić, studentici II. godine diplomskoga izvanrednog sveučilišnog studija Sestrinstvo. Marina je postigla težinski prosjek ocjena 4,900.

Priznanje za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2019./2020. dodijeljen je Ani Behur, sveučilišnoj magistri sestrinstva. Ana Behur je pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marte Čivljak s Odjela za sestrinstvo i komentorstvom doc. dr. sc. Ivane Brstilo Lovrić s Odjela za sociologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta 30. rujna 2020. uspješno obranila diplomski rad pod nazivom „Doprinos estetske kirurgije u formiranju slike o sebi: interakcionistička perspektiva“. Riječ je o diplomskome radu koji je osobit iz teorijskoga i metodološko-empirijskoga aspekta. Istraživanje je imalo kao cilj ispitati doprinos estetske kirurgije u formiranju pojedinačne slike o sebi unutar interakcionističke perspektive.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2019./2020. u cilju promicanja Odjela i struke dodijeljen je  grupi studenata Odjela za sestrinstvo koji su se u akademskoj godini 2019./2020. kroz Klub studenata sestrinstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Nutrix“ angažirali u svim aktivnostima kluba, nadasve u obilježavanju međunarodnog dana sestrinstva u okolnostima i uvjetima pandemije COVID 19, koji su objektivno bili izrazito ograničavajući na provođenje bilo kakve aktivnosti. Grupu studenata čine: Ivana Dujmović, Matea Tolić, Karlo Ložnjak, Maja Papak, Katarina Tomić, Kristina Skoko, Filip Malekinušić, Terezija Gložinić, Josip Strčić, Matilda Gegović, Lenka lvčević, Dinko Klinec i Aneta Bokšić.

 

Akademski čin moderirala je Katarina Tomić, studentica prve godine diplomskog sveučilišnog studija Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta.