U četvrtak 21. travnja 2022. godine obilježen je dan Odjela za povijest. Program obilježavanja održao se u tri dijela. Započeo je okruglim stolom „ Uloga Katoličke Crkve u stvaranju hrvatske države“ koji se održava u sklopu Ciklus predavanja, tribina i okruglih stolova na HKS-u Put suverenosti. U popodnevnim satima uslijedilo je euharistijsko slavlje u u Sveučilišnoj kapeli koje je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić u koncelebraciji s  rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i doc. dr. sc. Odilonom Singbom s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  

Na početku svoje homilije kapelan Marko istaknuo je kako se nalazimo u vazmenoj osmini, u kojoj se svaki dan naviješta jedno od tzv. evanđelja Isusovih ukazanja u kojima se Isus „daje vidjeti“ svojim učenicima. Današnji odlomak nastavlja na poznatu epizodu kada su dva učenika prepoznala Isusa u lomljenju kruha: u kruhu koji se lomi i dijeli daje se dakle prepoznati uskrsli Gospodin, u lomljenju i dijeljenju kruha gladnima prepoznajemo Boga punog ljubavi za svoj narod. Isus kada u današnjem odlomku dolazi među učenike, kaže: „Mir vama“. Mir je ono što Isus ne samo želi svojim učenicima – on im ga daje – mir je dar uskrslog Gospodina. Taj mir učenicima je prijeko potreban, jer su oni još uvijek zbunjeni, začuđeni, čak u strahu. Isus ih umiruje, pokazuje im svoje ruke i noge, svjedoči im da je to on – uskrsli Isus isti onaj Isus kojega su poznavali dok je bio s njima. On im sada otvara pamet da razumiju pisma i daje poslanje: da budu svjedoci njegove ljubavi i propovijedaju obraćenje na otpuštenje grijeha. Uskrsli Gospodin Isusa dakle dolazi među nas, daruje nam svoj mir, hrani nas i krijepi, ali onda nas i raspršuje, te od sebe šalje braći i sestrama kojima imamo svjedočiti Božju ljubav – imamo se obratiti, tj. živjeti poput Isusa – ljudima komunicirati Božju ljubav i otpuštanje grijeha.

Svečanom akademskom činu prisustvovali su članovi Uprave Hrvatskog katoličkog sveučilišta, studenti i profesori Odjela za povijest.

Nakon himne Republike Hrvatske uslijedio je pozdravni govor rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjić koji je sve srdačno pozdravio i čestitao Dan Odjela za povijest:

Moj poseban pozdrav ide i svim sudionicima današnjeg okruglog stola pod nazivom „Put suverenosti“, kao i svima koji su pomogli u organizaciji. Naime, „Put suverenosti“ je projekt koji u okvirima akademske rasprave nastoji ukazati na kvalitete hrvatskog nacionalnog puta prema državnoj suverenosti, ali i povezati hrvatski put suverenosti s aktualnom hrvatskom i svjetskom društvenom i političkom zbiljom. Današnji okrugli stol bio je treći u nizu u sklopu tog projekta.
Čestitam dobitnicima odjelnih nagrada u raznim kategorijama. One su mali, ali vidljivi znak priznanja vašem iznimnom zalaganju i nastojanju da u onome što radite budete izvrsni.

Sve prisutne pozdravio je pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo koji je izvijestio o postignućima Odjela u proteklih godinu dana, odnosno od posljednjeg Dana Odjela za povijest i to u području znanstvenog i stručnog rada.

Pročelnik je naglasio izazovna vremena u kojima se nalazi Odjel za povijest, a naglasak je stavio na osuvremenjivanje studijskih programa povijesti koji se izvode na Odjelu za povijest. Među inim, osobito se osvrnuo na dobivanje Dopusnice za pokretanje studijskog programa Diplomski sveučilišni studij Povijest (nastavnički) te na suradnju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u vezi pokretanja preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest (dvopredmetni) i Teološko-religijske znanosti (dvopredmetni).

Zatim je uslijedila dodjela odjelnih priznanja.

Priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2020./2021. dodijeljen je studentima:  

  • za prvu godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest studentu Leonardu Košćaku s težinskim prosjekom ocjena 4.542;
  • za drugu godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest studentu Luki Drniću s težinskim prosjekom ocjena 4.698;
  • za treću godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest studentu Josipu Juriću Šolti s težinskim prosjekom ocjena 4.891;
  • za prvu godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest (dvopredmetni), studentici Ireni Mladić s težinskim prosjekom ocjena 4.280;
  • za prvu godinu diplomskog sveučilišnog studija Povijest, studentu Jakovu Blagojeviću s težinskim prosjekom ocjena 5.000;

 

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Odjela za povijest i struke ostvaren u akademskoj godini 2020./2021. dodijeljeno je Klubu studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta “Homo volans”.

U objašnjenju Stručnog vijeća Odjela za povijest stoji kako je Klub studenta povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ priznanje zaslužio svojim angažmanom na polju popularizacije stručnog bavljenja poviješću, promocije Sveučilišta, ostvarivanja i institucionalizacije studentskih ideja i projekata, pospješivanju komunikacije i suradnje sastavnica Sveučilišta i studentskih udruženja drugih Sveučilišta te na humanitarnom planu u protekloj akademskoj godini 2020./2021. Pritom treba naglasiti uspješno ostvarenu humanitarnu akciju „Hrvatski studenti za djecu Vukovara“, zatim organizaciju predavanja i komemoracije povodom obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, suorganizaciju projekta „Razgovori ugodni“ sa studentskom udrugom „Studia Croatica“ Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i suorganizaciju Dana Odjela za povijest u okviru znanstveno-stručnog kolokvija „Epidemije kroz povijest“. Također, tu je još i osmišljavanje te realizacija projekta „Polihistor“, kao i organizacija predavanja povodom obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ u suradnji sa Slavonskom udrugom studenata. Navedenim aktivnostima članovi Kluba studenta povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ pokazali su spremnost sudjelovanja u sveučilišnim projektima, ali i sposobnost realiziranja vlastitih projekata te uspješne suradnje sa sličnim udrugama na drugim hrvatskim visokim učilištima i sveučilištima. Uime Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ priznanje je primila predsjednica Kluba Marija Stanešić, studentica II. godine diplomskog sveučilišnog studija Povijest.

U ime nagrađenih studenata sve prisutne pozdravio je Jakov Blagojević:
U današnjem postmodernom društvu postistine i poljuljanih vrijednosti, ohrabrujuće je vidjeti da naše Sveučilište ne odustaje niti od istine, niti od očuvanja vrijednosti kao što je izvrsnost. No, izvrsnost koja je samoj sebi svrha vrlo brzo prerasta u oholost i sebičnost, pa mi je stoga neopisivo drago što je ove godine Odjelno priznanje za izniman izvannastavni angažman dobio Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“, čime je na simboličan način ne peti rođendan  našeg Kluba  nagrađen produkt angažmana nekoliko generacija studenata povijesti. Klub studenata povijesti „Homo volans“ kroz proteklih je pet godina bio djelatno angažiran na promociji znanstvenog i stručnog bavljenja poviješću, popularizaciji povijesti, studija povijesti i Sveučilišta u cjelini te su članovi Kluba organizirali niz konferencija, stručnih studentskih skupova, radionica, okruglih stolova i manifestacija. Priznanje koje se „Homo volansu“ danas dodjeljuje stiglo je u pravom trenutku budući da za desetak dana, okruglim stolom povodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, završava jedan od najvećih projekata u čijoj je organizaciji Klub do sada sudjelovao, a to je organizacija ciklusa predavanja, tribina i okruglih stolova „Put suverenosti“.

Zahvalnice Odjela za povijest za znanje, trud, rad i angažman u odgoju generacija studenata primili su doc. dr. sc. Danijel Patafta i dr. sc. Tomislav Matić.

Na kraju programa predstavljan je projekt „Topografija srednjovjekovne Zagrebačke županije (14.-16. stoljeće). Riječ je o istraživačkom projektu  koji financira Hrvatska zaklada za znanost, prvom takvom na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Projekt je predstavio njegov voditelj izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez.

Program je završio otvorenjem izlože fotografa Dražena Zetića „Riznica duha jugoistočnog Jadrana“ koju posjetitelji mogu razgledati do 8. svibnja 2022. na prvom katu Sveučilišta. Izložba fotografija predstavlja katoličke crkve u Boki kotorskoj i na Crnogorskom primorju.
Akademik Radoslav Tomić u katalogu izložbe napisao je: „Svima onima koji imalo poznaju povijest toga kraja pred očima se pojave srednjovjekovne crkve podignute ne samo u biskupskim središtima, gradovima Baru, Budvi i Kotoru nego i u njihovoj neposrednoj okolici, u selima ili u pitomom krajoliku, u maslinicima i na proplancima odakle seže pogled prema morskom plavetnilu i visokim planinama spletenim u neposrednom zaleđu. Zetić fotografira ne samo sačuvane i održavane crkve u urbanim sredinama nego i brojna ruševna zdanja od kojih su ostali zidovi, arheološki ostaci, ulomci pleterne skulpture ili tragovi zidnoga slikarstva iz različitih povijesnih epoha“.   

Program je moderirala magistra povijesti i komunikologije Veronika Novoselac.

Hrvatsko katoličko sveučilište