U četvrtak 23. siječnja 2020. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu obilježen je dan Katedre za teologiju. Svečanost obilježavanja započela je svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u koncelebraciji sa Sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, pročelnikom Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i dr. sc. Vladom Mikšićem. U svojoj homiliji Rektor se posebno dotaknuo John Henry Newmana i njegovog promišljanja o rastu, poniznosti, svetosti i potrazi za istinom u kontekstu ljudske i vjerske egzistencije.

Nakon svete mise obilježavanje dana Katedre nastavilo se u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepiunac” gdje je nakon pozdravnih riječi rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića uslijedilo predavanje  “Razvoj crkvenog nauka prema Sv. Johnu Newmanu” izv. prof. dr. sc. Šime Šokčevića s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Izv. prof. dr. sc. Šimu Šokčevića predstavio je koordinator Katedre za teologiju doc. dr. sc. Zoran Turza, koji je ukratko ispričao područje rada i djelovanja profeora Šokčevića. Tijekom predavanja izv. prof. dr. sc. Šokčević je izložio životni put John Henry Newmana, njegov duhovni i vjerski rast, te prijelaz iz anglikanizma na katoličanstvo. Posebno se osvrnuo na Newmanov koncept rasta koji je ključan faktor za održavanje života. Rast i razvoj kršćanske ideje kroz crkvenu povijest je bilo jedno od središnjih Newmanovih predmeta teološkog istraživanja. Izv. prof. dr. sc. Šokčević posebno se osvrnuo na Esej o razvoju kršćanskog nauka koji se svrstava među klasike teološke literature. Šokčević je izložio važna Newmanova promišljanja, te temeljne kriterije za raspoznavanje autentičnosti kršćanskog nauka.

U zaključku izlaganja izv. prof. dr. sc. Šokčević naglasio je kako živimo u vremenu u kojem vlada ne samo kriza duha nego i kriza materije.