Poštovane studentice i studenti,

 poštovane djelatnice i djelatnici,

mrežne stranice Sveučilišne kapelanije Hrvatskog katoličkog sveučilišta poprimile su novi, osvježeni, izgled!

Krenuvši s naše početne stranice, u gornjoj plavoj traci možete naći poveznicu na stranicu Sveučilišne kapelanije.

A na njoj će vas najprije dočekati popis tekućih obavijesti: najave događanja koja organizira ili u kojima Kapelanija sudjeluje, osvrti na protekla događanja, obavijesti o novom objavljenom članku.

A upravo se o člancima na stranici Kapelanije najviše i radi: naime, na stranici objavljujem razne kraće tekstove u kojima se osvrćem kako na Božju riječ, tako i na razna područja u kojima naša vjera ima dodirne točke s današnjom kulturom.

Tako u rubrici Riječ dana svaki dan možete pročitati kratki komentar na evanđeoski odlomak što se toga dana naviješta na misnome slavlju. U njemu pokušavam, koristeći se onim riječima koje nam je Bog po svojem Sinu uputio, osvijetliti put za korake u našem svagdanjem životu. Ponekad takav komentar sadrži i pitanja koja nam mogu biti pratnja kroz pojedini dan ili čak male duhovne zadatke koji potiču na promišljanje i djelovanje.

Rubrika Čitaj, možda ti se svidi također je usredotočena na riječ. Ovoga puta to će biti mahom suvremena književna djela domaćih i stranih autorica i autora. Ona neće uvijek imati direktnu poveznicu s katoličkom vjerom, ali će makar u kojem svojem segmentu s njom imati dodirne točke. Također, književnost je prilika da se pokuša dotaknuti ono lijepo, a koje nas onda ima kao vjernike usmjeravati prema dobrome, naposljetku prema istini.

Na ljepotu se nadovezuje i o njoj govori i sljedeća rubrika – Vjera i kultura. Kao i književna djela, tako su i muzika, slikarstvo, film i teatar plodna i višeslojna polja na kojima se vjera može hraniti, na kojima vjeru možemo vježbati. Različiti vidovi umjetnosti imaju dakako i (svetu!) zadaću našu vjeru propitkivati, pače – iskušavati!

Naposljetku, Život u Duhu želi biti rubrika posvećena tekstovima koji će govoriti kako o raznim načinima molitve tako i o mnogobrojnim situacijama koje nas znaju u životu, htjeli mi to ili ne, zadesiti, a u kojima nam naša vjera može pomoći bolje ih razumjeti, proživjeti, bolje se u njima znati postaviti. Ovdje bih među ostalima volio prikazati i određene elemente ignacijanske duhovnosti.

Tekstove koje objavljujem na mrežnoj stranici Sveučilišne kapelanije redovito prenosim i na Facebook stranici našega Sveučilišta.

Određeni broj tekstova već je objavljen – pogledajte i pročitajte! Nadam se da će vam barem neki biti na korist, zanimljivi svojim sadržajem, izazovni svojim pitanjima, poticajni na daljnje promišljanje i hod.

Volio bih kada bi oni potakli i na međusobnu razmjenu i diskusiju. Stoga, slobodno šaljite svoja promišljanja i komentare. Za sve upite stojim radosno na raspolaganju.