la-vita-e-bella-2U sklopu pastoralnih aktivnosti pod motom ” Nešto drugo” u četvrtak, 24. listopada 2013. u 18 sati u dvorani 302  prikazat će se film Roberta Benignia “Život je lijep” (La vita è bella). 

Nakon filma diskusiju će moderirati dr. sc. Irena Sever. 

Radujemo se susretu s vama!

 

Život je lijep (tal. La vita è bella) je talijanska tragikomedija i jedan od najpoznatijih talijanskih filmova. Najveći je neamerički hit 20. stoljeća. Radnja se vrti oko humorističnih zgoda veselog Židova Guida koji u 2. svjetskom ratu pokušava svojeg sina uvjeriti da je koncentracijski logor u kojem su zarobljeni samo igra.
Glavnu ulogu u filmu igra Roberto Bengini koji glumi duhovitog židova Guida. 1939. on se preselio u grad Arezzo gdje se zaposlio kao konobar i zaljubio u Doru.Oni se upoznaju na vrlo čudan način, kada Dora pada na Guida.Guido je počeo isprobavati svaki trik kako bi osvojio njezino srce. Ona na kraju pristane na udaju iako je bila zaručena.Vrijeme prolazi i izbija Drugi svjetski rat, a svi Židovi su morali biti prebačeni u koncentracione logore. To se događa i u lijepom malom gradiću u Italiji gdje živi Guido sa svojim sinom Giosueom i Dorom. Regrutacija je i njih uhvatila tako da su odvezeni u logor smrti.
Kada Dora to sazna, koja nije židovske vjeroispovijesti, dobrovoljno se prijavi u logor.Kada su tamo došli, žene i muškarci su bili podijeljeni, tako da Guido i Dora nisu bili skupa. Unatoč užasu koji je tamo doživljavao, Guido je pokušavao sve okretati na bolje, kako nebi mislio na taj užas. Imao je snage sinu govoriti kako je sve ovo igra i kako će pobjednik dobiti tenk kada osvoji 1.000 bodova. … 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište