Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić, doc. dr. sc. Kristina Puljizević, doc. dr. sc. Valentina Janković i dr. sc. Stipe Ledić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su na VI. kongresu hrvatskih povjesničara održanome u Rijeci od 29. rujna do 2. listopada 2021. Ova je znanstvena konferencija s temom Kultura održana u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Društva za hrvatsku povjesnicu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Izv. prof. dr. sc. Anić osmislio je i moderirao sekciju pod nazivom Propaganda, društvo i kultura socijalističke Jugoslavije te održao izlaganje „Poštanske marke: ‘moć slike i slike moći’ u prvom desetljeću socijalističke Jugoslavije“. Izlaganjem je pod nazivom “Odgojne-obrazovne institucije u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj: literarni radovi u službi socijalističke propagande 70-ih i 80-ih godina” u ovoj sekciji sudjelovala i Vjera Brković, predavač na Odjelu za povijest.

Doc. dr. sc. Puljizević pripremila je i moderirala sekciju Kultura umiranja: između tradicije i modernizacije kroz demografske pokazatelje u 19. stoljeću te održala izlaganje „Usporedna analiza matičnih knjiga umrlih bolnica u Zadru i Dubrovniku (1878. -1883.)“. U radu ove sekcije sudjelovao je i Toni Ćosić asistent na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta svojim izlaganjem „Traumatski potencijal povećane dječje smrtnosti u inicijalnoj fazi demografske tranzicije – primjer Lumbarde“.  

Dr.  sc. Ledić na konferenciji je održao izlaganje pod nazivom „Rijeka u bečkim novinama Ephemerides Vindobonenses , a doc. dr. sc.  Janković svoje je izlaganje pod nazivom „Oporuke plemkinja iz obitelji Vojković i Chernkoczy – iskazi materijalne kulture, duhovnosti i društvenih odnosa ranonovovjekovnog plemstva“ održala u okviru sekcije Rani novi vijek i kulturni krajolici.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište