Europski savez Laudato Si’ (ELSiA*) pokrenuo je istraživanje Living Laudato Si’ krajem 2023. kako bi procijenio utjecaj enciklike Laudato Si’ pape Franje na ekološka nastojanja katoličkih skupina diljem Europe. Predvođen Sveučilištem St Mary’s, konzorcij pet sveučilišta (od kojih je jedno i Hrvatsko katoličko sveučilište) analizirao je odgovore više od 283 katoličke organizacije (župe, dobrotvorne ustanove itd.) u 20 europskih zemalja. Anketa, dostupna na devet jezika, pruža vrijedne podatke o tome kako se te organizacije bave ekološkim izazovima, a podržava je Laudato Si ‘Action Platform.

S Hrvatskog katoličkog sveučilišta u projektu su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Zoran Turza sa Sveučilišne katedre za teologiju, doc. dr. sc Miriam Mary Brgles sa Sveučilišnog odjela za sociologiju te izv. prof. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk.

Anketa je donijela nekoliko važnih nalaza:

  • Laudato Si’ imao je stvaran utjecaj: enciklika pape Franje izazvala je velike promjene (36 %) među europskim katoličkim organizacijama koje su odgovorile (95 % pod utjecajem).
  • Ekologija je tu da ostane: Gotovo polovica ovih organizacija planira ostati predana ili povećati svoj fokus na „integralnu ekologiju“.
  • Usredotočenost na zajednicu i povećane sinodalnog pristupa: inicijative Laudato Si’-ja pomiču se prema uključivanju zajednice (60 % uključivosti).
  • Poticanje suradnje: snažna većina radi s vjerskim (82 %) i nevjerskim skupinama (81 %) na ekološkim pitanjima.
  • Laudato Si’ potiče sudjelovanje na lokalnoj razini: inicijative vrlo često pokreću volonteri (93 % se oslanja na njih, 37 % u potpunosti pokreću volonteri).
  • Postoje izazovi financiranja: Ograničena sredstva i dalje predstavljaju prepreku (38 % izdvaja manje od 5 % za ekološke inicijative).

Kako bi se o tim temama razgovaralo, izvješće preporučuje povećanu potporu katoličkim organizacijama. To uključuje davanje više vremena i resursa, poticanje rasprave o ekologiji i opremanje praktičnim alatima za učinkovito ekološko djelovanje. Izvješće također ističe uspješne ekološke projekte diljem Europe kao modele za replikaciju.

Nalazi iz ove ankete predstavljeni su na posebnoj ELSiA konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u 11 sati na engleskom, francuskom, španjolskom i talijanskom jeziku, a potpuni rezultati istraživanja dostupni su na poveznici.

Hrvatsko katoličko sveučilište