Magistre povijesti, Marija Rotim i Nikolina Vuković, diplomirane studentice povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta osvojile su drugu nagradu na natječaju Hrvatskog instituta za povijest Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje „Nagrada za najbolji rad mladih povjesničara iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje” u 2018. Rad naslovljen „Gašinački izbjeglički mozaik od 1992. do 1999.“ kojim je uspjeh ostvaren nastao je u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta „Humanitarni rad na području hrvatskih zemalja u ratnim okolnostima 20. stoljeća“ (HKS-2018-8) voditelja izv. prof. dr. sc. Marija Keve koji je odobrilo i u cijelosti financira Hrvatsko katoličko sveučilište.

Tema nagrađenog teksta je rad i uloga Izbjegličkog centra Gašinci pokraj Đakova od njegova osnutka 1992. do zatvaranja 1999. godine. Cilj rada je predstavljalo uočavanje humanitarnog djelovanja hrvatskih vlasti i različitih humanitarnih organizacija u zbrinjavanju pretežito izbjeglica islamske vjeroispovijesti s teritorija susjedne Republike Bosne i Hercegovine. Okosnicu rada čini prikaz životnog standarda u izbjegličkom centru te sadržajnog društvenog i vjerskog suživota sa Đakovštinom. Osim osobnog interesa istraživačica, jedan od glavnih motiva za pisanje rada bio je i evidentan nedostatak sustavnog historiografskog istraživanja o zbrinjavanju izbjeglica islamske vjeroispovijesti na teritoriju Republike Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

Dobitnicama ovogodišnje druge nagrade ovo nije prvo uspješno sudjelovanje na natječaju podružnice Hrvatskog instituta za povijest iz Slavonskog Broda. Naime, Nikolina Vuković je 2014. godine, tada studentica treće godine povijesti na HKS-u, osvojila prvu nagradu s radom „Ukradeni grad – o progonstvu Iloka i Iločana“, a iste godine Marija Rotim je osvojlila treću nagradu s radom „Rad Centra usmjerenog obrazovanja Braće Ribar iz Đakova u 1980-im“. Prošle je godine Nikolina također nagrađena drugom nagradom za rad „Izigran dogovor – demilitarizacija istočne Slavonije 1992. – 1995.“. Različiti istraživački interesi potaknuli su mlade znanstvenice na nastavak formalnog obrazovanja na poslijediplomskom doktorskom studiju povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutno završavaju prvu godinu studija. Istodobno, osvajanje nagrada samo potvrđuje njihovu izvrsnost. Stoga im od srca čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

Nagrade će im biti uručene u sjedištu Podružnice u Slavonskom Brodu u petak, 5. listopada ove godine.