U ponedjeljak, 12. travnja putem platforme Zoom održano je predavanje koje je organizirala Anamarija Maksimčuk, članica Savjeta mladih Brodsko-posavske županije i studentica treće godine komunikologije, na kojem je gostovala Leali Osmančević, magistra komunikologije i asistentica na Odjelu za komunikologiju.

Sposobnost odabira i razumijevanja, kritičko promišljanje, analiza i evaluacija pročitanog medijskog sadržaja samo su neki od zaključaka, ali i povoda za predavanje te društveno relevantnu temu kojim se asistentica Leali Osmančević znanstveno i stručno bavi već deset godina u svojim znanstvenim radovima i u radu u civilnom sektoru te u današnjem akademskom djelovanju.  Organizatorica Maksimčuk je tijekom svog uvodnog izlaganja istaknula  sljedeće: „Medijska pismenost postala najbitnija pismenost 21. stoljeća, a odgoj za medije neizostavan dio odgoja za djecu i mlade, ali i one starije. Ono uključuje kompetencije kao što su analiza, razumijevanje, kritičko promišljanje da bismo se uspješno obranili od medijskih manipulacija.“

Asistentica Osmančević detaljno je objasnila i upoznala sve prisutne s problematikom  odgoja za medije. Temelji medijskog obrazovanja postavljeni su Deklaracijom  o  medijskoj  pismenosti iz 1982. koja je dala okvire  obrazovnog   koncepta za uključivanje medijske pismenosti u nacionalne obrazovne sustave. Razvoj samog odgoja za medije trebao bi početi od roditelja, nastavnika i učitelja, naglasila je Osmančević te brojne sudionike upoznala sa stanjem odgoja za medije u hrvatskom, ali i europskom obrazovnom sustavu, izazovima i prilikama te sveukupnom ulogom aktivnih građana u demokratskom društvu.

Uvodnu riječ i interes za temu dali su i pozvani gosti pa je tako saborski zastupnik Ante Bačić, ujedno i savjetnik rektora Sveučilišta u Splitu, istaknuo da živimo u vremenu velike neravnoteže između zasićenja i pretjerane konzumacije medija. Društvene mreže i drugi kanali komuniciranja prebrzo se mijenjaju, a politika, zakoni i pravila struke ne prate taj trend i ne mogu se tako brzo prilagoditi. S druge strane, zastupnica Marina Opačak Bilić dotaknula se plasiranja netočnih informacija u medije i negativne percepcije mladih u njima. Napomenula je kako mladi više nemaju one prave, nego fotošopirane uzore što uveliko utječe na samopouzdanje djece i mladih.

Od ostalih uzvanika, događaju se priključila i Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Naglasila je edukativnu ulogu medija, ali i upozorila na senzacionalistički pristup i potrebu za odgojem za medije.

„Ovaj događaj nastao je kao rezultat zalaganja za kvalitetno obrazovanje, jednog od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja“ , zaključila je  organizatorica predavanja i najavila kako je ovo samo početak ciklusa ovakvih predavanja potaknuta odazivom i raspravom te komentarima koji su uslijedili na kraju predavanja.

Više o Savjetu mladih Brodsko-posavske županije na: https://www.bpz.hr/zupanijska-skupstina/savjet-mladih

Tekst: Anamarija Maksimčuk