Nanovic Institut za europske studije Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država i članice Partnerstva katoličkih sveučilišta, Ukrajinsko katoličko sveučilište iz Lavova u Ukrajini, Katoličko sveučilište Péter Pázmány iz Budimpešte u Mađarskoj, Katoličko sveučilište Ivan Pavao II. iz Lublina u Poljskoj, Katoličko sveučilište Ružomberok iz Slovačke, Sveučilište Sulkhan-Saba Orbeliani iz Tbilisija u Gruziji i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju online konferenciju “Trauma komunizma, postkomunizam i uloga Crkve”  (The Trauma of Communism, Postcommunism, and the Role of the Church) koja će se održati od 29. lipnja do 1. srpnja 2021.

Glavni predavači su profesor Myroslav Marynovych, prorektor za poslanje sveučilišta s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, mons. Tomáš Halík profesor sociologije religije na Karlovom sveučilištu u Pragu u Češkoj i profesor A. James McAdams, dugogodišnji direktor Nanovic instituta, profesor za međunarodne odnose na Sveučilištu Notre Dame i osnivač Partnerstva katoličkih sveučilišta (Catholic University Partnership – CUP) koji podržava katoličke visokoobrazovne ustanove i civilno društvo u bivšim komunističkim zemljama.

Iz Hrvatske će na konferenciji sudjelovati publicistica i kolumnistica Višnja Starešina, prof. dr. sc. Andrea Feldman s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Odjela za sociologiju, i izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za povijest.

U sklopu konferencije bit će predstavljen i studentski projekt „Faith and Freedom“ u kojem su sudjelovali i studenti s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Svi zainteresirani mogu se registrirati na poveznici, a više informacije pronađite ovdje.

Partnerstvo katoličkih sveučilišta (PKS) djeluje u sklopu Nanovic instituta za Europske studije američkog sveučilišta Notre-Dame iz Indiane i nastoji ponovno osnovati katolička sveučilišta u Europi koja su ugašena pod pritiskom komunističkih režima te potpomoći otvaranju novih katoličkih sveučilišta u postkomunističkim zemljama. Partnerstvo od 2005. od godine organizira znanstveno-stručne skupove jednom godišnje u različitim europskim zemljama. Među prvim partnerima u ovoj skupini sveučilišta, nazvanoj Partnerstvo katoličkih sveučilišta, bili su Katoličko sveučilište Ivan Pavao II., Lublin (Poljska), Katoličko sveučilište u Ružomberoku (Slovačka), Katoličko sveučilište Péter Pázmány, Budimpešta (Mađarska) te Ukrajinsko katoličko sveučilište, Lavov (Ukrajina). Godine 2009. ova je skupina proširena novim prijateljima, kao što su Università Cattolica del Sacro Cuore, Milano (Italija) te Institut Catholique de Paris, Pariz (Francuska). Godine 2013. dobrodošlicu su iskazali Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Zagreb (Hrvatska) te Papinskom sveučilištu Sv. Tome, Rim (Italija).

Conference Schedule

Times are U.S. Eastern; see time conversion below. Updated April 23, 2021.

Tuesday, June 29

7:45 am – Moment of Recollection and Reflection 

8:00 am – Welcome and Introductions

8:10 am – Keynote I
Myroslav Marynovych, Vice-Rector for University Mission, Ukrainian Catholic University

9:00 am – Break

9:05 am – Panel I: The Experience in Georgia and Ukraine

10:30 am – Adjourn

Wednesday, June 30

7:45 am – Moment of Recollection and Reflection 

8:00 am – Panel II: The Experience in Hungary and Poland

9:25 am – Break

9:35 am – Panel III: The Experience in Croatia and Slovakia

11:00 am – Break

11:10 am – Keynote II
Tomáš Halík, Professor of Sociology of Religion, Charles University

12:00 pm – Adjournment

Thursday, July 1

7:45 am – Moment of Recollection and Reflection 

8:00 am – Keynote III
A. James McAdams,
William M. Scholl Professor of International Affairs, University of Notre Dame

8:50 am – Break

9:00 am – Student Presentations from the “Faith and Freedom” Project

9:50 am – Break

10:00 am – Panel IV: Pathways towards the Future

11:25 am – Break

11:35 am – Concluding Remarks and “Lessons Learnt”

11:45 am – Adjournment

 

Notre Dame

(ET)

Zagreb

8:00 AM

14:00

9:00 AM

15:00

10:00 AM

16:00

11:00 AM

17:00

12:00 noon

18:00