Nakon Splita i Rijeke u četvrtak 22. listopada 2015. na  Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 12 sati bit će predstavljena knjiga „Svjedoci otajstva“ autora Grzegorza Gornoga i Janusza Rosikona u sklopu tribine Kristove relikvije – crkvene izmišljotine ili stvarni svjedoci utjelovljenja?

Tribinu će moderirari urednik Bitno.net-a Goran Andrijanić, a o fenomenu Kristovih relikvija progovorit će i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Nakon tribine na prvom katu Sveučilišta bit će otvorena izložba sa slikama Kristovih relikvija o kojima je u knjizi riječ. Janusz Rosikon javnosti poznat kao fotograf koji je radio za američki Newsweek u vrijeme izvanrednog stanja u Poljskoj, autor je fotografija koje su dio ovoga djela. Rosikon je na ovom proputovanju  napravio tisuće fotografija, a za ovu izložbu odabrao je njih dvadeset koje prate legendu i kartu relikvija. Osim svojom upečatljivošću, fotografije svojim sadržajima vode u različite dijelove svijeta pričajući pripovijesti o najsvetijim kršćanskim relikvijama. Rosikon je rekao da se trudio fotografirati relikvije tako da gledateljima prenese barem mali dio onoga što je on osjećao dok ih je fotografirao. Njegov kolega Gorny, jedan je od najutjecajnijih katoličkih publicista u Poljskoj.

Uz Hrvatsko katoličko sveučilište suorganizator tribine i izložbe je Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

 Svjedoci otajstva

O knjizi:

Knjiga Svjedoci otajstva je 2013. dobila nagradu katoličkih izdavača „Feniks“ kao knjiga godine, a 2014. godine je objavljena na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma. Djelo na sustavan način govori o Torinskom platnu, Rupcu iz Manopella i brojnim manje poznatim relikvijama. Autori djela dvije su godine putovali, istraživali i surađivali sa brojnim znanstvenicima, povjesničarima koji su im pomagali da ovu temu što bolje istraže.                         

Autori su se u svomu istraživanju vodili znanstvenim činjenicama, zaključcima na dokumentiranim dokazima povijesnih izvora, ali i stručnim znanstvenim mišljenjima  koji su u potpunu skladu sa kršćanskom predajom. Knjiga je prepuna izjava znanstvenika i stručnjaka te na jasan način razgraničava legende od utemeljenih povijesno opravdanih zbivanja koji pomažu u što boljem razumijevanju događaja.  Djelo nas uči da relikvije nisu samo pobožni predmeti kojima vjernici pridaju čudesnu moć nego je riječ o istinskim materijalnim tragovima muke Isusa Krista koji su sačuvani do danas.

U svojim istraživanjima koristili su najsuvremeniju tehnologiju pokušavajući potvrditi autentičnost Kristovih relikvija. Podnaslov knjige Kristove relikvije – tamo gdje se susreću znanost i vjera dobro prezentira njezine zaključke, temeljene ne toliko na vjeri koliko na dokumentiranim dokazima povijesnih izvora i stručnomu znanstvenom mišljenju, a koji su u potpunu skladu s kršćanskom predajom.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište