prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta

 

Hrvatsko katoličko sveučilište proslavit će svoj Dan akademskim činom koji će se održati u ponedjeljak 3. lipnja 2019. s početkom u 11 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Lectio magistralis „Gaudium de veritate. Katolička sveučilišta i budućnost visokoškolskog obrazovanja“ održat će prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta.

Prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil rektorica je Portugalskog katoličkog sveučilišta (UCP) i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC).

Iako je rođena 1965. godine u općini Mira na matičnom teritoriju Portugala, prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil odrasla je u tadašnjoj portugalskoj koloniji Macao, danas posebnoj upravnoj regiji Narodne Republike Kine.

Službena biografija prof. dr. sc. Capeloa Gil zbog specifičnog mjesta njezina odrastanja zato ističe njen poseban interes i osjetljivost po pitanjima različitosti i konflikta. Duboko vjeruje, kaže njena biografija, u nužnost globalnog angažmana u visokom obrazovanju za produbljivanje snažnijih vrijednosti za nepristraniji svijet.

Rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta studirala je na Sveučilištu u Lisabonu, Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu te u Chicagu, a doktorat iz Njemačkih studija stekla je na Portugalskom katoličkom sveučilištu.

Prof. dr. sc. Capeloa Gil u svojoj bogatoj karijeri bila je prorektorica za znanost i internacionalizaciju te dekanica Odjela za humanističke znanosti Portugalskog katoličkog sveučilišta. Gostujući profesor bila je na Sveučilištu LMU u Münchenu, Hamburškom sveučilištu, Sveučilištu Ca’Foscari u Veneciji, Školi filma u Houstonu, Irskom nacionalnom sveučilištu, PUC Rio de Janeiro te USJ u Macau. Gostovala je na Wissenschaftskolleg u Berlinu te na Institutu za međunarodne znanosti Freeman Spogli (Stanford), a dobitnica je i Fulbrightove stipendije, DAAD, FLAD te Gulbenkian stipendije. Konzultant je brojnih instituta, zaklada i udruženja.

Radovi prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, njih preko 182, objavljeni su na portugalskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku. Prva je žena na čelu Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta (FIUC), a sveučilište čija je rektorica za vrijeme njenog mandata proslavilo je 50 godina kontinuiranog i uspješnog rada.

Cjelokupni životopis ove inspirativne znanstvenice provjeriti možete na službenim stranicama Portugalskog katoličkog sveučilišta: https://www.ucp.pt/curriculum-isabel-capeloa-gil

Foto: Universidade Católica Portuguesa