U srijedu 10. listopada 2018. godine gost Hrvatskog katoličkog sveučilišta bio je preuzvišeni gospodin mons. Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama. Nadbiskup Gallagher posjetio je Hrvatsko katoličko sveučilište u sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj, a za naše studente, profesore, djelatnike Sveučilišta i brojne uvažene goste održao je predavanje „Dvadeset godina od ratifikacija Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima“.

Predavanje mons. Gallaghera održano je u prepunoj Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a prethodili su mu pozdravni govori zagrebačkog nadbiskupa i Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića te prorektora za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilija Marina koji se posebno osvrnuo na ekumenska nastojanja našeg visokog gosta.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je da „povijest odnosa Svete Stolice i Hrvatske počinje u prvom tisućljeću kršćanstva, počevši već od stoljeća sedmog i traju više od trinaest stoljeća, ipak su diplomatski odnosi između Svete Stolice i Hrvatske u pravom smislu riječi uspostavljeni tek 8. veljače 1992. godine, nakon osamostaljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.“ U svom govoru Kardinal je istaknuo kako je u prošlom stoljeću bilo više nastojanja Svete Stolice i predstavnika Katoličke crkve u hrvatskom narodu da se ti odnosi urede.

„Budući da su tijekom postojanja obaju jugoslavenskih režima odnosi između Crkve i države bili i ostali neriješeni, to mentalno nasljeđe znade, od vremena do vremena ponovno izbiti u našoj javnosti izraženo  pitanjima pojedinaca. Stoga je korisno i dobro, u otvorenom dijalogu i međusobnom poštivanju, a u brizi za cjelovit duhovni i materijalni razvoj čovjeka i svega hrvatskog društva, nerazjašnjena pitanja glede tog područja, temeljitije i stručnije proučiti, uspoređujući iskustva drugih zemalja, posebno onih koje su nama bliže po kulturološkoj tradiciji.“- istaknuo je kardinal Bozanić, rekavši da će vjeruje kako će predavanje nadbiskupa Gallaghera dati značajan doprinos tom nastojanju.

U ime rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića cijenjenom skupu obratio se prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin. Profesor Marin ukratko je predstavio visokog gosta, iznijevši njegovu kratku biografiju. Mons. Paul Richard Gallagher, naslovni nadbiskup Hodelma, rođen je 1954. u Liverpoolu u Ujedinjenome Kraljevstvu. Zaređen je za svećenika 1977. Od 1984. radi u diplomaciji Svete Stolice. Bio je apostolski nuncij u Burundiju, Gvatemali i u Australiji. Od 2014. na čelu je vatikanske diplomacije. Potom je profesor Marin istaknuo kako je visoki gost osim diplomacije opredijeljen za ekumenizam, smatrajući da je on moralan imperativ suvremenog svijeta. Profesor Marin istaknuo je primjere dva Hrvata koji su imali veliki utjecaj na ekumenizam u Hrvatskoj biskupa Josipa Juraja Strossmayera i splitskog nadbiskupa Marka Antonija de Dominisa koji je zanesen ekumenskom mišlju napustio nadbiskupsku katedru u Splitu i otišao u Englesku gdje je na Cambridgeu doktorirao iz teologije te ga je engleski kralj Jakov I. imenovao  dekanom Windsora.

Nadbiskup Paul Richard Gallagher u svojemu predavanju osvrnuo se na povijest bilateralnih ugovora Svete Stolice i brojnih država napomenuvši kako je Vatikan oduvijek bio spreman pravno urediti odnose sa zainteresiranim stranama.

Nadbiskup Gallagher detaljno se osvrnuo na dvije točke: “Širenje pregovaračke politike Svete Stolice“ i “Društveno-politički i crkveni profili nedavnih ugovora Svete Stolice”.

Uvodno je podsjetio kako, s gledišta Svete Stolice, zaključivanje bilateralnih ugovora, i danas kao i u prošlosti, omogućuje praktično pridržavanje dvaju temeljnih načela istaknutih u pastoralnoj konstituciji “Gaudium et Spes” u odnosima s političkom zajednicom – načelo međusobne neovisnosti države i Crkve i načelo uzajamne suradnje. Ta su načela, dodao je nadbiskup Gallagher, izrijekom spomenuta u sporazumima koji su sklopljeni nakon Drugoga vatikanskog sabora i posebno u ugovorima s državama središnje i istočne Europe.

Kada je pak riječ o suvremenome pristupu Svete Stolice u pregovaranju o sporazumima, tajnik Svete Stolice za odnose s državama, istaknuo je tri  značajke – svevremenost, prikladnost bilateralnih sporazuma svakoj državi i međunarodnost. 

U svezi s ugovorima koje su potpisale Republika Hrvatska i Sveta Stolica mons. Gallagher osvrnuo se na dvije pojedinosti – državne mirovine za svećenike, redovnike i redovnice te izgradnju crkava i druge crkvene infrastrukture.

Po završetku predavanja nadbiskupu Gallagheru prorektor prof. dr. sc. Emilio Marin u ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta uručio je visokom gostu prigodan poklon, svijeću Sveučilišta i Spomenicu o desetoj obljetnici osnutka Hrvatskog katoličkog sveučilišta,  kao uspomenu na njegov posjet našem Sveučilištu. Prorektor Marin završio je svoj zahvalni govor riječima: „Preuzvišeni, kad se vratite u Rim, nećete reći da ste bili u Oxfordu ili u Sorbonni, ali nadam se da ćete moći reći da ste bili na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koje nastoji slijediti poruku koju je dao papa Benedikt XVI. u svom nastupu u Hrvatskom narodnom kazalištu 4. lipnja 2011.: „Osnivanje Katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj znak je nade. Želim da ono pridonese ujedinjenju između raznih dijelova suvremene kulture, vrijednosti i identiteta vašega naroda, nastavljajući plodan crkveni doprinos povijesti plemenite hrvatske nacije.“

Uz velik broj studenata i profesora Hrvatskog katoličkog sveučilišta predavanju tajnika Svete Stolice za odnose s državama nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić, akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Stipe Zeba i članovi Hrvatske biskupske konferencije na čelu s predsjednikom nadbiskupom Želimirom Puljićem. Cijenjenom skupu pridružili su se predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva kulture, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, predstavnici drugih hrvatskih sveučilišta, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, brojni veleposlanici i članovih diplomatskih misija stranih država u Republici Hrvatskoj, poglavari i poglavarice redovničkih zajednica te brojni drugi uvaženi predstavnici hrvatskog političkog, javnog i kulturnog života.

Glazbene točke izvele su studentice Hrvatskog katoličkog sveučilišta Monika Krijan na harfi i Marija Žagmešter na flauti te studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Lara Rimac na violini.