U četvrtak 16. ožujka 2023. u Velikoj dvorani HKS-a predstavljen je program „Borba za duše“ u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Veleposlanstva Mađarske i Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu. 

Svečani program otvorili su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Tanjić i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. dr. Csaba Demcsák. Rektor Tanjić u pozdravnoj je riječi istaknuo kako je cilj današnjeg događanja istaknuti problem progona kršćana u raznim diktaturama diljem svijeta, problema koji se ne može ignorirati jer ova represija osnovnih ljudskih prava diljem svijeta još uvijek pogađa milijune ljudi, ali i usporediti slična iskustva s komunističkim režimom Hrvatske i Mađarske. „Mađarska, kao i Hrvatska, suočila se s teškim vremenima diljem svoje povijesti, uključujući i borbu protiv komunističke diktature. Zato smo željeli organizirati ovo događanje kako bismo podijelili naša iskustva i znanje o ovoj problematici te se nadam se će nam ono pomoći u razumijevanju naše zajedničke povijesti i izgradnji zajedničke budućnosti“, istaknuo je Tanjić.

Nj. E. dr. Csaba Demcsák osvrnuo se na važnost razumijevanja povijesti i sjećanja na one koji su se tijekom diktatorskih režima zalagali za slobodno društvo. „Iako se komunistički diktatorski režim u jugoistočnoj Europi raspao prije 30 godina, naša je važna zadaća održavati sjećanje na one koji su se borili za vjerske slobode te samostalnost naših zemalja“, zaključio je Demcsák.

Program se sastojao od tri dijela: stručnog skupa „Proganjanje kršćana u diktaturama“, izložbe „Borba za duše“ te premijernog prikaza filma „Mađarska pasija“ redatelja Károlya Eperjesa.

U prvom dijelu programa, koji je sadržavao dva stručna predavanja, dr. Éva Petrás održala je predavanje „Proganjanje kršćana u Mađarskoj za vrijeme komunističke diktature“, u kojemu je kroz povijesni pregled događaja prikazala sve oblike represije koje su komunističke vlasti koristile kako bi gasile vjerske slobode. „Iako je nakon Drugog svjetskog rata isprva progon kršćana bio otvoren i brutalan, komunističke vlasti su prešle na druge oblike represije. Tajne istrage, praćenja, prisluškivanja, namještanja, politička uhićenja i montirani procesi postali su gotovo svakodnevna pojava“, izjavila je Petrás.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao je predavanje na temu „Nadbiskup Stepinac i jugoslavenski komunistički režim“. U njemu je govorio o blaćenju imena i lika blaženog Alojzija kard. Stepinca te cjelokupnog razvoja propagandnog aparata usmjerenog na predstavljanje Stepinca kao beskrajno zle osobe, čija je posljedica trebala biti slabljenje ne samo katoličke vjere, već i nacionalnog identiteta u Hrvata.

Nakon izlaganja održana je i panel rasprava kojom je moderirao izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, a u njoj su sudjelovali dr. Éva Petrás,  mađarska povjesničarka dr. sc. Wirthné Diera Bernadett, izv prof. dr. sc.  Tomislav Anić  i izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Temeljna misao oko koje je rasprava bila orijentirana bile su sličnosti i razlike mađarskih i hrvatskih komunističkih režima. Mađarska strana panela istaknula su usmjerenost mađarskih komunista na potpunu represiju vjerskih sloboda, dok su hrvatski sudionici uz represiju istaknuli i prisutnost nacionalne tematike kao percipirane negativne karakteristike svojstvene prostoru bivše Jugoslavije.

Potom je otvorena izložba „Borba za duše“ koju je predstavila dr. sc. Wirthné Diera Bernadett, a u posljednjem dijelu programa premijerno je prikazan film „Mađarska Pasija“ redatelja Károlya Eperjesa, čija radnja prati priču o ocu Leopoldu i redovnicima iz njegova reda koji se bore da ponovo ožive kršćanstvo u Mađarskoj Drugog svjetskog rata, i sovjetskog utjecaja.