U petak 11. studenoga 2022. u sklopu projekta „Razvoj novog modela stjecanja kliničkih vještina provedbom stručne prakse na studiju Sestrinstva“ uspostavljen je program studentskog inkubatora.

Program  studentskog inkubatora namijenjen je  studentima sa studijskih programa sestrinstva, psihologije, komunikologije i sociologije koji su na prvom susretu podijeljeni u interdisciplinarne timove. Timovima je predstavljen ti izazov koji će biti društveno relevantan i u skladu s navedenim studijskim programima, a studenti će do rješenja doći inovativnom metodologijom design thinkinga.

U svojoj uvodnoj riječi pročelnica Odjela za sestrinstvo i voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak objasnila je okupljenim studentima koncepciju programa. Program se sastoji od radionice, edukacije i individualnihe sastanaka sa sektorskim stručnjacima i mentorima.

„Tijekom programa naići ćete na četiri koncepta: imerzija, ideacija, edukacije i sastanci sa sektorskim stručnjacima i mentorima. Imerzija je jednodnevna panel rasprava u kojoj ćete imati priliku čuti iskustva stručnjaka te aktivno sudjelovati i postavljati pitanja vezana za društveno relevantni izazov. Ideacija je jednodnevna radionica u kojoj će studenti raditi u timovima, a kroz cijeli proces će ih voditi dodijeljeni mentori, kako bi došli do inovativnog rješenja za postavljeni izazov. Edukacije se održavaju u razdoblju od četiri tjedna tijekom kojih ćete učiti o osnovama poduzetništva, kako bi stekli osnovna znanja i pronašli način za razvoj vlastitih ideja. Edukacije će se održavati jednom tjedno. Vrijedi istaknuti da će u razdoblju od pet tjedana timovi  jednom tjedno imati sastanak sa stručnjakom iz sektora relevantnog za vašu ideju te sastanak s akademskim mentorom, kako biste dobili mentorsku podršku za daljnji razvoj ideje odnosno poduzetničkog pothvata. Ovu prigodu zahvaljujem vam da ste se odazvali našem pozivu i već se unaprijed radujem Demo danu, koji ujedno predstavlja završni dan studentskog poduzetničkog inkubatora, kada će svaki tim predstaviti svoje vrhunske ideje stručnom žiriju koji će dodijeliti vrijedne nagrade najboljem timu.“ – istaknula je izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak.

U sklopu koncepta „Imerzija“ uslijedila je panel rasprava u kojoj je sudjelovalo je četiri stručnjaka/eksperta. Tema panela bila je starenje. Cilj panela bio je studentima pružiti uvid u percepciju starenja i položaja starijih osoba u društvu, iz različitih perspektiva, odnosno različitih ekspertiza stručnjaka. Na panelu su sudjelovali Maja Buterin, mag.med.techn., naš alumni, DZ Centar mobilni palijativni tim, Sandra Richter, dr. med., specijalist psihijatar i voditeljica odjela za demencije, Klinika za psihijatriju Sv. Ivan, izv. prof. dr. sc. Aleksandar Džakula, Škola narodnog zdravlja, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Anita Struški, mag.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Zagreb-Centar. Panel raspravu moderirala je Maja Čurković.

Više o programu studentskog inkubatora dostupno je na poveznici: https://www.unicath.hr/javni-poziv-za-studente-hks-a