U organizaciji viceguvernera Hrvatske narodne banke i docenta na Odjelu za sociologiju, dr. sc. Romana Šubića, u četvrtak 20. svibnja 2021. održana je tribina „Upravljanje osobnim financijama“ u cilju osvještavanja važnosti financijske pismenosti u svakodnevnom životu. Na tribini je sudjelovalo pedesetak studenata diplomskih studija Sociologije i Komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U cilju aktivne suradnje i povezivanja stručnjaka iz prakse s akademskom zajednicom, edukativna predavanja za studente HKS-a održali su: g. Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću Hrvatske udruge banaka, gđa Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja PBZ-a i gđa Zrinka Petroci, voditeljica odjela u Direkciji za nadzor platnog prometa HNB-a.

Gospodin Maljković iz HUB-a održao je uvodno predavanje na temu suvremene uloge bankarstva u društvu, djelovanja Hrvatske udruge banaka i komunikacijskih aktivnosti koje provodi. Važnost bankarskog sektora prikazana je u činjenici da 20 banaka u Hrvatskoj zapošljava više od 20 tisuća ljudi te da bankarski sustav čini gotovo 70% cjelokupnog financijskog sustava.

Gđa Jović iz PBZ-a predstavila je proces uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Pritom su predstavljene prednosti koje euro kao službena valuta donosi hrvatskom gospodarstvu i građanima, ali su izneseni i najčešći argumenti protiv uvođenja eura.

Zanimljivo predavanje o trendovima u platnom prometu održala je gđa Petroci iz HNB-a. U predavanju je prikazana sklonost potrošača korištenju bezgotovinskih oblika plaćanja koja se dodatno ubrzala tijekom COVID-19 pandemije te se nastavak takvih trendova očekuje i u budućnosti.

Nakon svakog od ovih zanimljivih predavanja studenti su aktivno sudjelovali postavljajući pitanja predavačima te je tribina završila dinamičnom diskusijom na temu najnovijih kretanja u financijskom sustavu koja su ujedno postala dio promjena u suvremenom društvu.