Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u petak 2. prosinca 2022. održan je simpozij „Paleoradiologija crkvenih riznica“ (Tales from the Crypt; Church Paleoradiology).

Na simpoziju su sudjelovali mons. Nedjeljko Pintarić iz Zagrebačke nadbiskupije, Fabio Cavalli, dr. med. sa Sveučilišta u Trstu, dr. sc. Katherine D. Van Schaik, dr. med., sa Sveučilišta Harvard, doc. dr. sc. Fabrice Dedouit, dr.med. iz Sveučilišnog bolničkog centra Toulouse, predsjednik Međunarodnog društva forenzičke radiologije i slikovne dijagnostike (imaging) te domaćin i glavni organizator doc. prim. dr. sc. Mislav Čavka, dr. med., KBC Zagreb.

Predavači iz Italije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske na vrlo zanimljiv i poučan način progovoriti o paleoradilogiji te na primjerima iz prakse vrlo zorno prikazati doprinose ove znanosti u proučavanju tragova bolesti i ozljeda na ljudskim ostatcima.

Paleoradiološki tečajevi koji se održavaju u Zagrebu na KBC Rebro svake godine prigoda su da se susretnu radiolozi, antropolozi, arheolozi i povjesničari koji se često ne susreću s paleoradiološkim postignućima u znanosti.

Doc. prim. dr. sc. Mislav Čavka istaknuo je kako se danas potiče interdisciplinarna suradnja i učenje, a upravo paleoradiologija nam može dati uvid u povijesne, arheološke i bioarheološke ostatke iz nove perspektive. Paleoradiologija crkvenih ostataka pobuđuje sve veće zanimanje kod istraživača i Zagrebačka nadbiskupija je pionir u paleoradiološkim istraživanjima (npr. prva magnetska rezonancija u svijetu na kršćanskoj mumiji), budući da su prva istraživanja u riznici Zagrebačke katedrale započela već 2017. godine, o čemu je tijekom svog predavanja govorio mons. Nedjeljko Pintarić.

Snimku pogledajte ovdje ili na  YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.