Nakon uspješno provedenoga prvog modula tečaja „Temeljne komunikacijske vještine u hitnoj medicini“, u organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine (HSDHM), 14. i 15. veljače 2020. na HKS-u u Zagrebu održan je i drugi modul toga tečaja.

Okupljene polaznike, djelatnike u hitnoj medicinskoj službi iz različitih krajeva Hrvatske, uime organizatora su pozdravili pročelnica Odjela za sestrinstvo HKS-a izv. prof.  dr. sc. Marta Čivljak, koja je okupljenima prenijela pozdrave rektora HKS-a prof. dr. sc. Željka Tanjića te dopredsjednica HSDHM-a Davorka Furdek.

Modul B tečaja obuhvaćao je predavanja i radionice o različitim temama s područja komunikacijskih vještina. Temom „Medijski nastup u elektroničkim medijima“ prvoga su dana bavili doc. dr. sc. Krunoslav Novak i dr. sc. Ivan Uldrijan s Odjela za komunikologiju HKS-a. Temu „Suosjećanje u radu s pacijentima“ približila je dr. sc. Lana Batinić s Odjela za psihologiju. Predavanje i radionicu „Telefonom posredovana interpersonalna komunikacija“ održao je Kristijan Sedak, mag. comm. s Odjela za komunikologiju. Drugoga dana tečaja o priopćavanju loših vijesti govorila je profesorica Čivljak. Ana Šeremet, mag. psych., s Odjela za psihologiju, održala je predavanje i radionicu o prevenciji sagorijevanja na poslu, dok se kriznim komuniciranjem bavio magistar komunikologije Sedak. Tečaj – bodovan od Hrvatske komore medicinskih sestara – zaključen je ispitom i podjelom potvrdnica.

Završetkom Modula A ove edukacije – tijekom 2017. i 2018. godine – polaznici su usvojili znanja i vještine asertivnoga komuniciranja i slušanja, proširili svoja znanja iz neverbalne komunikacije, prava pacijenata, temeljnih novinarskih načela, moralnih i pravnih obveza novinara pri izvještavanju o žrtvama, naučili su razlikovati vrste i izvore stresa te koristiti tehnike smirivanja u stresnim komunikacijskim situacijama. Aktualni modul B nadogradnja je svega naučenoga u prethodnome modulu, kako bi se u potpunosti usvojile komunikacijske vještine potrebne za rad s hitnim pacijentima.