U sklopu projekta Isusovačke službe za izbjeglice „Strengthening capacity of parishes for local integration“, u partnerstvu s UNHCR-om, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održao se u četvrtak 8. prosinca 2022. okrugli stol „Vjerske zajednice u integraciji osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom: potencijal i izazovi“.

Prisutne je u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta pozdravio rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, izrazivši svoju brigu za sve veći broj raseljenih i izbjeglih osoba te pozdravio inicijativu za održavanje okruglog stola u kojem predstavnici različitih vjerskih zajednica progovaraju o izazovima koje stoje pred izbjeglicama i raseljenim osobama. Rektor Tanjić također je zahvalio Isusovačkoj  službi za izbjeglice koja zajedno sa UNHCR-om djeluje humanitarno, prati, služi i zagovara prava izbjeglica i svih prisilno raseljenih osoba da su izabrali naše Sveučilište za mjesto dijaloga o ovoj važnoj temi. 

U ime UNHCR-a obratila se Anna Rich koja je zahvalila Isusovačkoj službi, Gradu Zagrebu i Hrvatskom katoličkom sveučilištu na organizaciji okruglog stola te istaknula važnost uključenosti lokalne zajednice u pomoći izbjeglicama i raseljenim osobama s osobitim naglaskom na vjerske zajednice i njihovoj otvorenosti prema ljudima u potrebi.

Ispred Islamske zajednice sudjelovao je Nermin Botonjić, Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljao je Petar Kozakijević, a treći je sudionik bio p. Anto Volenik, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U drugom dijelu vodila se rasprava u kojoj su sudjelovali p. Stanko Perica iz Isusovačke službe za izbjeglice, vlč. Branimir Šarić iz Župe sv. Nikole biskupa, Shogek Eratapelyan iz Župe sv. Nikole biskupa te Martina Slopek iz Župe svetog Josipa na Trešnjevci  koji su na primjerima iz prakse govorili o pristupu osobama pod međunarodnom i privremenom zaštitom.