Slijedeći poziv pape Franje akademska zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta u liturgijsko vrijeme korizme ušla je zajedničkim euharistijskim slavljem i obredom pepeljenja koje je na Pepelnicu predvodio sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić u koncelebraciji s rektorom sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Odilonom Singbom i doc. dr. sc. Josipom Bošnjakovićem.

Na svetoj misi u homiliji sveučilišni kapelan je istaknuo da je ovo slavlje „lijepa prilika da zajednički koraknemo u sveto vrijeme korizme – tradicionalno vrijeme vršenja djela milosrđa, molitve i posta. Obredom pepeljenja podsjećamo se na vlastitu krhkost („Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti“), ali se, slušajući Evanđelje, oslanjamo na Oca, dobrog i blagog, koji vidi u skrovitosti.“

Rektor Tanjić u svom je obraćanju na kraju svete mise najavio karitativnu akciju „Srce za Ukrajinu“ koje naše Sveučilište organizira za Ukrajinsko katoličko sveučilište u Lavovu. „Naši su pogledi upereni prema Ukrajini i ratu koji bukti u toj nama prijateljskoj zemlji. Hrvatsko katoličko sveučilište ima partnerski i prijateljski odnos s Ukrajinskim katoličkom sveučilištem s kojim smo povezani kroz razne organizacije, od Europske federacije katoličkih sveučilišta (FUCE), Svjetske federacije katoličkih sveučilišta (FIUC) do Partnerstva katoličkih sveučilišta (CUP). Pozivam vas da se preko našeg Fonda solidarnosti uključite u akciju i pomognemo svi zajedno materijalno, ali i duhovno, molitvom i postom da rat u Ukrajini prestane“ – rekao je rektor Tanjić.

Nakon svete mise, odazivajući se na poziv pape Franje na intenzivniju molitvu za prestanak rata u Ukrajini,  uslijedila je molitva klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom i molitva Krunica Božjeg milosrđa.

U 16 sati na Facebook stranici Ukrajinskog katoličkog sveučilišta održava se zajednička molitva na koju su pozvani da zajedno mole s profesorima, studentima i osobljem Ukrajinskog katoličkog sveučilišta za mir u Ukrajini i prestanak rata.

**************************************

Child in a wheat field. In vyshyvanka, the concept of the Independence Day of Ukraine. Selective focus. Kid.

Kako sudjelovati u akciji „Srce za Ukrajinu“?
Svoje priloge u Fond solidarnosti iz kojeg će se uplatiti pomoć Ukrajinskom katoličkom sveučilištu može se doznačiti na račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta HR1123400091110353987 (model: 00, poziv na broj: OIB uplatitelja, svrha: Fond solidarnosti – Srce za Ukrajinu).