Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilište prof. dr. sc. Željko Tanjić sudjelovao je od 27. do 29. studenoga 2019. na zasjedanju Međunarodne teološke komisije koja je tom prigodom proslavila 50. godišnjicu svog osnivanja.

U srijedu 27. studenoga predstavljen je dokument „Vjera i sakramenti“, a u popodnevnim satima članovi Komisije posjetili su Palaču Quirinale u kojoj stoluje predsjednik Talijanske Republike.

U četvrtak 28. studenoga održan je na Papinskom lateranskom sveučilištu simpozij na kojem su uz predsjednika Komisije kardinala Luisa F. Ladarija, svoja izlaganja o radu Komisije imali članovi Komisije Carlos Galli iz Argentine, Phillipe Vallin iz Francuske i Pierangelo Sequeri iz Italije te je prikazan kratki film o djelovanju Komisije tijekom proteklih 50 godina. Na simpoziju je kardinal Ladaria pročitao pismo pape emeritusa Benedikta XVI. koje je kao dugogodišnji član i predsjednik Komisije uputio sadašnjem sazivu Komisije.

Članove Komisije u petak, 29. studenoga u audijenciju je primio papa Franjo.

Tom prigodom Papa Franjo započeo je svoje obraćanje pozivajući se na poruku pape emeritusa Benedikta XVI. U poruci je navedeno da “samo poniznost može pronaći Istinu i Istina je zauzvrat temelj Ljubavi, o kojem u konačnici sve ovisi”. Kao što je Benedikt XVI. podsjetio u svojoj poruci, Komisija je osnovana “radi stvaranja novih mostova između teologije i učiteljstva”.

Papa Franjo je u svom govoru istaknuo da je Komisija u posljednjem petogodišnjem razdoblju “razradila dva značajna teksta”. Prvo, rekao je, nudi teološko pojašnjenje sinodalnosti, kako u životu tako i u poslanju Crkve, napomenuvši da je sinodalnost stil crkvenosti, a to „Gospodin očekuje od Crkve u trećem tisućljeću”, rekao je papa Franjo. Drugi dokument, tako će Papa, predlaže razlikovanje različitih interpretacija slobode vjerovanja danas. Papa Franjo objasnio je da je iskreno poštovanje slobode vjerovanja veliki doprinos općem dobru i miru. Papa je zatim rekao prisutnima da su “kao teolozi različitih pozadina i zemljopisnih širina” oni “posrednici između vjere i kultura”. Na taj način, nastavio je, oni “sudjeluju u temeljnom poslanju Crkve: evangelizaciji”.

Papa Franjo u svom je zaključku istaknuo da nakon pedeset godina intenzivnog rada ostaje još puno toga. „Privlači, samo lijepa teologija koja poštuje Evanđelje i nije zadovoljna samo funkcionalnošću.“ – te dodaje „da bismo stvorili lijepu teologiju nikada ne smijemo zaboraviti dvije dimenzije koje je čine. Prvo je duhovni život, a drugo crkveni život.” Rekao je da teolog mora ići naprijed, učiti  i riskirati tijekom rasprava. Teolozi se moraju baviti kontroverznim i teškim temama; ali, rekao je Papa, njima se treba baviti privatno među samim teolozima, kako ne bi došlo do gubitka vjere naroda Božjega koji uvijek mora dobivati “čvrstu hranu koja hrani vjeru”. Napokon, papa Franjo izrekao je zahvalnost za sav posao koji Komisija čini i pozvao sve prisutne da s radošću obavljaju svoje poslanje.

Komisija je izglasala potom treći dokument „Vjera i sakramenti“ čime je završila svoj šestogodišnji rad.

Hrvatsko katoličko sveučilište