Međunarodna konferencija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba (International Safeguarding Conference – ISC 2022) pod nazivom „Prijava zlostavljanja. Obveze, dileme i stvarnost“ održana je u Rimu od 20. do 22. lipnja 2022. na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Na početku konferencije dr. Hans Zollner, predsjednik Instituta za antropologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, objasnio je između ostalog koji je cilj i koji su očekivani ishodi konferencije. Cilj ISC 2022 je potaknuti raspravu o tome kako se različita pitanja povezana s prijavom zlostavljanja rješavaju u različitim kontekstima. Očekivani ishodi konferencije su podizanje svijesti o izazovima, dobrim praksama i strategijama koje su već dostupne kao i o postojećim mrežama i resursima. Nužno je stvoriti globalnu mrežu za razmjenu ovih praksi, znanja i iskustava kako bi stručnjaci koji rade na ovome području mogli učiti jedni od drugih bez gubitka kulturno osjetljivog pristupa.

O izazovima provođenja “Vos estis lux mundi” govorili su dr. Adam Żak, ravnatelj Centra za zaštitu djece (CPC) na isusovačkom sveučilištu Ignatianum u Krakowu, Poljska i član Papinske komisije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te Calisto Oduor Nyagilo, administrativni tajnik, sudski vikar i pravosudni vikar Metropolijskog suda u Nairobiju, Kenija.

O institucionalnim izazovima i prijavi civilnim institucijama govorile su Gioia Scappucci, izvršna tajnica Odbora Lanzarote – odbor stranaka Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja i Liza Jorda, glavna tužiteljica Ministarstva pravosuđa sa sjedištem u Tacloban Cityju, Leyte, Filipini.

Agbonkhianmeghe E. Orobator, predsjednik Isusovačke konferencije Afrike i Madagaskara i Teresa Devlin, izvršna direktorica Nacionalnog odbora za zaštitu djece u Katoličkoj crkvi u Irskoj podijelili su svoje znanje i iskustvo o izazovima prilikom prijave zlostavljanja crkvenim institucijama.

Kako pružiti podršku žrtvama u Katoličkoj Crkvi, što možemo naučiti i koji su izazovi bile su zadnja tema konferencije o kojoj su govorili Larry Yévenes SJ, koji je uključen u brojne aktivnosti na području prevencije zlostavljanja i zaštite maloljetnika u Katoličkoj Crkvi u Čileu i dr. Irma Patricia Espinosa Hernández, članica brojnih institucija koje se bave zaštitom na području Latinske Amerike i Meksika.

Na konferenciju su sudjelovale i Khrystina Shabat, voditeljica Centra za dostojanstvo djeteta Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, Maria Rudan, savjetnica za zaštitu djece, Mađarska redovnička konferencija, Mojca Belcl Magdić zajedno sa ostalim predstavnicima iz Slovenije i Marina Šijaković iz Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.