Poslijedoktorand s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i predavač u projektu „Djeca medija“ Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) dr. sc. Ivan Uldrijan održao je u ponedjeljak 16. studenoga webinar „Kako kreirati medijski sadržaj?“. Interaktivno predavanje na daljinu održano je u okviru projekta „Medijskom edukacijom za inkluzivnije društvo”, namijenjenog svim zainteresiranim srednjoškolcima iz Hrvatske, u organizaciji DKMK-a i uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH.

U webinaru je dr. Uldrijan naglasak stavio na kreativnom medijskom stvaralaštvu kao jednoj od bitnih komponenti medijske pismenosti. Istaknuo je kako je upravo poznavanje medija i kreiranja medijskih poruka konkretan put ka stjecanju medijskih kompetencija, te ima važnu ulogu i pri usvajanju ostalih ključnih vještina u okviru koncepta medijske pismenosti – pristupa, analize i vrednovanja medijskih sadržaja. Nakon kratkoga osvrta o aktualnoj medijskoj stvarnosti, predavač je sudionike podučio na koji način kreirati tekstualne, vizualne, auditivne i multimedijske poruke u vremenu digitalnih medija, a webinar je zaključio isticanjem važnosti etike u medijskoj komunikaciji.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, umjesto kroz edukacije uživo, projekt se provodi u prilagođenom obliku – kroz webinare. Ukupno će se održati pet besplatnih online edukacija za učenike srednjih škola usmjerenih obogaćivanju komunikacijskih, prezentacijskih i poduzetničkih vještina. Prvi webinar o temi „Moje prezentacije bit će najbolje“ održao je 9. studenoga izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj. Udruga „Pragma“ održat će 23. studenoga webinar „Moja karijera, moja odluka – ulaganje u obrazovanje i socio-emocionalne vještine kao osobno i društveno ulaganje“. Izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj i prof. dr. sc. Danijel Labaš 30. studenoga održat će webinar „Kako ostaviti dobar dojam na druge?“, a 7. prosinca profesor Labaš održat će online edukaciju naslovljenu „Što drugi vide kad im govorim?“. Više o projektu može se doznati na internetskim stranicama DKMK-a.