Svake godine 26. ožujka obilježavamo “Ljubičasti dan” kako bismo iskazali solidarnost s oboljelima od epilepsije. Ljubičasti se dan počeo obilježavati u svijetu 2008. godine na inicijativu djevojčice Cassidy iz Kanade. Osjećala se usamljeno i stigmatizirano od društva radi svoje bolesti pa je odlučila govoriti o epilepsiji u širim krugovima.

Jedan od njenih ciljeva svakako je bio pomoći svima oboljelima, a ponajviše svojim vršnjacima da se osjećaju normalno i integrirano u zajednicu. Od 2008. godine organiziraju se razna društvena okupljanja kojima je svrha educirati društvo o patofiziologiji i manifestiranju epilepsije te epileptičkih napadaja. Prepoznatljiv je simbol ljubičasta boja zato što je psiholozi često povezuju s usamljenosti. Također, jedan je od ciljeva “Ljubičastog pokreta” promijeniti prikaz epileptičara u medijima, filmovima i društvenim platformama.

Pozivamo Vas da danas nosite ljubičasto i na taj naći pokažete podršku i razumijevanje oboljelima od epilepsije, posebice najranjivijoj društvenoj skupini – djeci.

 

Izvori:

1. Ljubičasti dan | HRVATSKA UDRUGA ZA EPILEPSIJU 
2. Svjetski dan ljubičaste vrpce | Hrvatski zavod za javno zdravstvo