Braćo i sestre,

Vjerujem da se ponekad nalazite u situaciji u kojoj tražite neke „učinkovite“ molitve ili devetnice kako biste dobili uslišanje od Boga. To je sasvim opravdana duhovna čežnja. No, postoji ipak opasnost da previdimo neka bogatstva koja su sažeta u Svetom Pismu i na dohvat su ruke. Ovo je vrijeme kada Crkva poziva da otkrijemo ljepotu zajedničke i obiteljske molitve. I možda ste već toliko toga molili da se pitate što dalje. I mi ovdje svaki dan s vama i za vas molimo molitvu u vremenu širenja bolesti nakon najveće molitve koju nam je Gospodin dao – Euharistije. Htio bih vas danas potaknuti na ljepotu psalama. Imamo ih 150. Pažljivo promatranje sadržaj psalama vrlo lako daje zaključiti kako oni obuhvaćaju sve trenutke i situacije ljudskog života. Počevši od radosti zbog lijepih događaja, sve do trenutaka raznih gubitaka ili pak raznih progonstava kao što smo čuli u današnjem prvom čitanju.

Zanimljivo je da kroz te molitvene i pjesničke izričaje, molitelj, bez obzira na situaciju u kojoj se našao, uvijek završava molitvu s nadom, s uvjerenjem da će biti izbavljen. Kada uzmemo na primjer prvi psalam koji je uvod u mudrosne knjige svetoga pisma, čujemo kako je čovjeku obećano blagoslov, radost, ispunjenje: „Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca.“ Blago! To stanje blagosti se opisuje kroz tri ključne geste koje vjerojatno svakodnevno činimo: Slijediti, Stajati, Sjedati: „Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca.“  Odmah je na početku psalama postavljeno sve naše kretnje, odnosno kako se trebamo ili ne trebamo ponašati. Ili kako utješno glase neki drugi psalmi: Bog mi je svjetlost i spasenje, koga da se bojim? Ili Gospodin je pastir moj ni u čem ja ne oskudijevam. Danas je potres opet malo uznemirio naše duše ovdje u Zagrebu. Nadam se da nije opet nastalo štete. No, vjerujem da se sada manje bojimo zbog materijalnih gubitaka, a više zbog gubitka unutarnjeg duhovnog mira. Zato sam imao potrebu vratiti nas na ljepotu i bogatstvo psalama koji nam mogu služiti kroz ovo vrijeme kao nepresušno vrelo molitve.

Stoga, neka nas danas vodi misli upisane u današnjem psalmu 34 da u svemu što proživljavamo, naučimo blagoslivljati Gospodina u svako doba, da nam njegova hvala bude svagda na ustima, jer nas izbavlja ih iz svih tjeskoba. Da, Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava. Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Gospodin iz svih izbavlja.