U petak 18. i subotu 19.  svibnja 2018. Partnerstvo katoličkih sveučilišta (Catholic Universities Partnership) koje pod vodstvom Nanovic instituta za europske studije čine Katoličko sveučilište „Ivan Pavao II.“ Lublin (Poljska), Katoličko sveučilište u Ružomberoku (Slovačka), Katoličko sveučilište „Péter Pázmány“ (Mađarska), Ukrajinsko katoličko sveučilište (Ukrajina), Katoličko sveučilište Sacro Cuore Milano, Italija, Institut Catholique de Paris, Papinsko sveučilište Sv. Tome iz Rima u Italiji i Hrvatsko katoličko sveučilište, održalo je godišnji susret i dvodnevnu konferenciju “Uloga katoličkih sveučilišta u vrijeme napetosti, nacionalizma i populizma” u organizaciji Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu u Ukarijini. Na konferenciji je sudjelovalo oko 20 predavača, uključujući sudionike panel diskusija kao i ugledne goste i glavne govornike.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, i prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za znanost.

Tijekom konferencije uz predavanja održana su i tri panel diskusije: „Demokracija na testu: sadašnja nastojanja i izazovi“, „Katoličke alternative: Javni ideali i javni život“ i  „Europska politička svijest i budućnost njezinog javnog djelovanja“.

Rektor Tanjić je sudjelovao prvog dana konferencije na panelu „Katoličke alternative: Javni ideali i javni život“. Na panelu su uz rektora Tanjića sudjelovali Patric Deneen, direktor Centra za etiku i kulturu Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država, Viktor Poletenko s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji i Anatoly Babynskyj s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta.

Na konferenciji je, kao jedan od glavnih govornika, sudjelovao nadbiskup Claudio Gugerotti, apostolski nuncij u Ukrajini.

Konferencije Partnerstva katoličkih sveučilišta prigoda su za mnoge susrete i razgovore o temama koje su zajedničke Upravama Sveučilišta te koje mogu doprinijeti boljitku sveučilišta i zajednicama u kojima sveučilišta djeluju. Rektor Tanjić je našu Spomenicu o desetoj godišnjici osnutka Hrvatskog katoličkog sveučilišta poklonio rektoru Ukrajinskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Bohdanu Prachu i velikom prijatelju Hrvatskog katoličkog sveučilišta dirketoru Nanovic Instituta za Europske studije Sveučilišta Notre Dame  i osnivaču Partnerstva katoličkih sveučilišta prof. dr. sc. Jamesu McAdamsu.

Prošle godine godišnji susret Partnerstva katoličkih sveučilišta i konferencija “Nada u budućnost” održani su u svibnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu čega su se sudionici konferencije u Ukrajini svi rado prisjetili.