Koncertom “Iubili sonus” u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta proslavljena je 25. obljetnica nadbiskupske službe zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.

Koncertu su prisustvovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, brojni hrvatski biskupi i nadbiskupi, redovnički provincijali i redovničke poglavarice, akademik Željko Rainer u ime Hrvatskoga sabora, ministar Ivan Malenica u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predstavnici raznih vjerskih zajednica, članovi diplomatskog zbora, brojni uzvanici iz znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i društvenog života te obitelj i prijatelji kardinala Bozanića.

Izvedeno je 15 skladbi, a koncert su svojim nastupima uveličali Koralisti zagrebačke katedrale pod vodstvom vlč. Ivana Bingule; obiteljski glazbeni ‘Trio Kutnar’; Zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom s. Katarine Koprek; ansambl ‘Collegium pro musica sacra’; Ines Hustić; Samanta Totović i Konstilija Nikolić Markota; Anđelko Krpan; ‘Ansambl Projekt Lazarus’ te Obiteljski gudački kvartet A4 Wo.

Kardinalu Bozaniću ovom je prigodom poklonjena spomen-medalja koju je izradi akademski umjetnik Jeronim Tišljar. Na kraju koncerta predstavio ju je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. S jedne strane medalje istaknuta je šahovnica s natpisom Archiepiscopus Zagrebiensis, dok drugu stranu krasi lik sv. Josipa. “Sve je raspoređeno u kružnome gibanju koje izvire iz Božjega Duha, tako da se i na toj strani pokazuje smisao istoga motiva u središtu medalje, jer je Sveti Josip svetac po kojemu Nadbiskup nosi ime, ali je i Zaštitnik sveopće Crkve i Hrvatske.”

Čestitku u ime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika Zagrebačke nadbiskupije kardinalu Bozaniću uputio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski. Istaknuo je kako je jedan od događaja koji je obilježio nadbiskupsku službu kardinala Bozanića svakako bila beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca, čije se 24. obljetnice spominjemo. Uz beatifikaciju kardinala Stepinca, posljednjih dvadeset godina obilježila je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupiji čiji je sinodski hod svečano završen u subotu 1. listopada ove godine, a već je donio brojne plodove u Zagrebačkoj nadbiskupiji. “Iza mnogih promjena stajali ste tiho poput sv. Josipa, svoga zaštitnika, i pokazali nam da se ciljevi ne postižu galamom, nego tihim i ustrajnim radom,” naglasio je biskup Gorski i dodao: “Doista, po kardinalskom grimizu posve ste se predali službi Crkve i Nadbiskupije ne štedeći sebe ni svoje vrijeme.”

Na kraju koncerta kardinal Bozanić zahvalio je svima na ovom susretu, svima koji su sudjelovali u organizaciji na čelu s pomoćnim zagrebačkim biskupima te svim izvođačima. Istaknuo je kako ima puno lijepih uspomena u ovih 25 godina, a ono što je označilo njegovu nadbiskupsku službu jest beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca. “To je dan koji je donio posebno svjetlo. Blaženi Alojzije jest nadahnuće, poticaj, usmjerenje za sve ono što se pokušavalo u svojoj malenosti i skromnosti činiti. Gledam službu obilježenu blaženim Alojzijem Stepincem. On je snaga i jedan posebni motor koji je u stanju Crkvi dati nove snage, a i čitavom našem hrvatskom društvu.”

Kardinal je dodao kako mu je posebno drago što se ovaj događaj održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje nije postojalo prije 25 godina. “Radujemo se rastu, razvoju i napretku jer Sveučilište zajedno s mladim naraštajima otvara put novoj budućnosti, a svi smo pozvani pomoćni onima koji su pred nama i koji otvaraju nove horizonte budućnosti.”

 
Tekst: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Fotografije: Zagrebačka nadbiskupija, Luka Smuk