Zaziv Duha Svetoga_28.10.14

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je na početku nove akademske godine u utorak, 28. listopada 2014. u zagrebačkoj prvostolnici svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga.

Na blagdan apostola koje je Isus prve izabrao, sv. Šimuna i Jude Tadeja, zagrebački je Nadbiskup u svojoj homiliji studente podsjetio na temelje njihova života u vjeri. Istaknuvši kako je svatko od nas prebivalište Božje, Kardinal je studente pozvao da u prepoznaju u sebi poziv koji je Isus uputio apostolima, da si posvijeste da ih je Isus izabrao da očituju njegovu prisutnost u raznim zanimanjima. „Sveučilište je prekrasno polje na kojemu se očituje raznolikost poziva; predivna građevina koja treba biti nošena čvrstim temeljima“, rekao je.

Prisjetivši se poruke koju je papa Franjo nedavno uputio Talijanskoj katoličkoj sveučilišnoj federaciji, Kardinal je sveučilištarcima pobliže pojasnio tri važna elementa koja čine srž sveučilišne zajednice. Poručio im je tako da studiranje iziskuje napor te ih ohrabrio da se ne zadovoljavaju djelomičnim istinama i ne prihvaćaju iluzije za koje bi željeli da im pružaju sigurnost, nego da se otvore punijem shvaćanju stvarnosti. Poručio im je neka njihovo studiranje bude istraživanje koje se trajno propituje i stalno iznova otvara vjeri. Pozvao je studente da žive kulturu susreta i dijaloga te ih orabrio da unose Evanđelje u Sveučilište i kulturu u Crkvu.

 „Malo je mjesta, dragi sveučilištarci, s kojih u hrvatskome društvu može doći snažnija obnova od onih na koja su pozvana sveučilišta. U tome pozivu posebno važno mjesto imaju kršćani; imate vi, katolici, i profesori i studenti, koji ne zaboravljaju da smo Božje prebivalište i da smo učenici jednoga Učitelja, Isusa Krista“, rekao je Kardinal studentima i njihovim profesorima te ih ohrabrio da se ne prepuste tami kada dođu poteškoće, već u molitvi pronađu svjetlo Božje blizine.

U današnjem svijetu mnogo je izazova i iskušenja koja našu svakodnevicu obavijaju tamom. „Pred tu tamu koja se ne odnosi samo na pojedince, nego na Hrvatsku, dolazimo s molitvom da Gospodin svojim svjetlom istine i ljubavi rasprši zlo i podari radost“, rekao je Kardinal pozivajući studente da se u svojim molitvama sjete svih koji nepravedno trpe, a posebno hrvatskih branitelja.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja, prof. dr. Tonči Matulić u prigodnom pozdravnom govoru uputio je riječi zahvale okupljenima, a na poseban način predslavitelju kardinalu Josipu Bozaniću što je „lomljenjem Božje Riječi otvorio vrela božanske mudrosti i milosti ohrabrujući time sva sveučilišna znanstveno-nastavna istraživanja“. U ime cijele zagrebačke akademske zajednice , dekan Matulić čestitao je kardinalu Bozaniću srebrni biskupski jubilej.

Upućujući završne riječi studenticama i studentima, posebno onima koji ove godine tek započinju svoj studij, Kardinal je naglasio kako se uvijek raduje slavljima sa studentima jer se ta slavlja otvaraju ka budućnosti. „Studij je lijep jer čovjeka usmjeruje, širi vidike i širi spoznaje“, istaknuo je Kardinal te zaključio: „Onaj koji radi, koji nastoji, koji se ozbiljno daje, uspjet će!“

U ovom svečanom euharistijskom slavlju u koncelebraciji su bili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Tonči Matulić, dekan Filozofskog fakulteta družbe Isusove prof.  dr. Ivan Šestak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak te drugi profesori i svećenici koji djeluju u sveučilišnom i studentskom pastoralu.

Svetoj je misi prisustvovao i novi rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras sa svojim suradnicima.

Nakon euharistijskog slavlja, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu održana je svečana akademija u povodu proslave 25. obljetnice biskupske službe kardinala Bozanića. Prigodne riječi uputili su kardinal Bozanić, dekan Matulić, rektor Boras, te zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Vedran Dodig. U svojem je govoru Kardinal kazao kako je kao sin Katoličkog bogoslovnog fakulteta danas veoma ponosan. Mnogo je puta, kako je naglasio, svjedočio prepoznatljivosti kvalitetnog rada Katoličkog bogoslovnog fakulteta i izvan hrvatskih okvira.

Po završetku Akademije, dekan Matulić uručio je Kardinalu 15.000 kuna namijenjenih u fond za pomoć studentima slabijeg imovinskog stanja.

Homilija na početku akademske god. 2014./2015.

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Hrvatsko katoličko sveučilište