U prigodi svečanosti dodjele diploma prvim sveučilišnim prvostupnicima povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u subotu, 15. ožujka Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u sveučilišnoj kapeli. 

U koncelebraciji su bili i rektor HKS-a prof. dr.sc. Željko Tanjić, kao i prvi rektor HKS-a pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. Uz prvostupnike i njihove roditelje i prijatelje, misi su nazočili i prorektori, profesori i djelatnici te drugi studenti HKS-a.
Pozdravljajući okupljene, rektor Tanjić je pozvao na molitvu za ovu sveučilišnu zajednicu, koja „svaki dan prolazeći kroz mnoštvo izazova raste i jača ne zaboravljajući temeljno poslanje: odgoj cjelovite osobe”. 
Na početku mise, kardinal Bozanić je blagoslovio oltarnu sliku s motivom „Bogojavljanja” rad akademskog slikara Đure Sedera, te svetohranište koje je zajedno sa svijećnjacima osmislio akademski kipar Mile Blažević, a izradio i kroz svoj rad kao osobni dar Sveučilištu darovao Ivica Faltak. 
U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić je kontekstu gesla HKS-a „Lux vera”, naglasio kako je Bog svjetlost, a to svjetlo je čovjeku potrebno da može potpuno upoznati istinu. 
Nama je potrebno svjetlo u našem traganju, u našem otkrivanju. I kad slušamo, kad razmatramo o Bogu koji je svjetlost onda osjećamo da je upravo to potrebno mom srcu da se razotkriju mnoge tame, da se pronađe pravi put, rekao je kardinal, te ukazao kako o putu govori i netom blagoslovljena oltarna slika.
Ona govori o putu onih koji su tražili, koji su pošli jer su ugledali na nebu znak, koji je opet u svjetlu, zvijezdi, rekao je, te podsjetio kako je i zvijezda na dokumentima ovoga Sveučilišta.
Obraćajući se studentima i studenticama kardinal je rekao „budite uvijek spremni za taj put, put traženja. Vjera nas potiče na traženje. Ne na zaustavljanje, već na hod, na traženje istine, na pronalaženje pravih kriterija, ona nas potiče, ona daje poseban dinamizam Crkvi. Pozvani smo na taj put. Imajmo nutarnje stalno hodočašće koje se ostvaruje na osobiti način pred tabernakulom. Pred njim čovjek u tišini svoga srca hoda i dolazi do one skrovite, ali stvarne tajne, tu pred tabernakulom govori srce srcu”. Pojasnio je kako stoga kapela ima posebno mjesto unutar ove institucije, da se sveučilišna zajednica ovdje okuplja na slavlju mise. No, potaknuo je studente da ovdje svrate kad god osjete potrebu tišine, da dođu na duhovno hodočašće pred svetohranište.
U kontekstu misnog evanđelja u kojem Isus izriče zahtjevan kriterij „budite savršeni kao što je savršen Otac vaš na nebeski”, kardinal je pojasnio kako je to mjera našega nastojanja. Također je ukazao i na drugi redak misnog čitanja koji govori o univerzalnosti ljudske obitelji. To je zajedništvo gdje ni jedan čovjek nije isključen. To je izazov naše vjere, zajedništvo: međusobni i neprestani hod na putu za svjetlom koje je Krist naš Gospodin, riječi su kojima je kardinal zaključio homiliju.
Prije završnog blagoslova još je jednom ohrabrio sveučilišnu zajednicu na okupljanju oko stola Gospodnjega. 
Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor studenata HKS-a, a prisutni su se rado odazvali i dali prilog korizmenoj akciji studenata HKS-a koji prikupljanju pomoć za poplavljene na Sisačko-moslavačkom području.

 Tekst: Marija Belošević za www.ika.hr

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište